Goed nieuws! We koppelen 1.000 extra jongeren aan een senior

6 mei 2024

Jongeren kunnen een senior nog bij de maatschappij betrekken en een glimlach op het gezicht toveren.– Anne van Oudheusden

Naar de bios met je beste vrienden, een expositie bezoeken of gewoon lekker stappen. Heerlijk! Maar als je ouder bent, wordt je wereld snel kleiner. Veel senioren missen een maatje om iets leuks mee te doen.

Stichting senior&student heeft 1,4 miljoen euro ontvangen om eenzaamheid bij senioren tegen te gaan. Met de subsidie wordt het Maatschappelijke Diensttijd-project van Stichting senior&student voor de tweede keer verlengd en uitgebreid. De komende drie jaar gaan 1.000 jongeren aan de slag als maatje van een senior die extra ondersteuning en gezelschap nodig heeft.

De subsidie van 1,4 miljoen euro is afkomstig van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van het Ministerie van OCW. In het project nemen ook gemeenten, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en fondsen deel.

MDT tegen eenzaamheid is voor jongeren tussen de 17 en 30 jaar oud die graag een impactvolle bijdrage leveren aan de samenleving door ondersteuning en gezelligheid te bieden aan een senior. De jongeren kiezen zelf een senior uit die qua interesses en achtergrond goed matcht. Vervolgens ondersteunen ze hun ‘bonusopa’ of ‘-oma’. Ze pakken samen gedeelde hobby’s op zoals schilderen, met de hond wandelen of koken. En ze bezoeken samen met andere koppels groepsuitjes naar bijvoorbeeld musea en concerten.

Anne van Oudheusden, initiatiefnemer van MDT tegen eenzaamheid: “We zijn enorm blij dat we het project opnieuw kunnen verlengen. Jongeren zijn het ideale maatje van een senior. Ze kunnen een senior nog bij de maatschappij betrekken. En een glimlach op het gezicht toveren. Of een grote of kleine wens in vervulling laten gaan. Zo maken we van leeftijd weer leef-tijd! Daarnaast is een MDT ook een enorme boost voor de eigen ontwikkeling van jongeren.”

Christien van de Pavert, regiocoördinator Zuid-Holland bij Careibu: “Jongeren leren dankzij het project vaardigheden om hun senior goed te kunnen coachen. Want hoe krijg je een senior naar buiten die angst heeft om te vallen? En hoe ga je om met een senior die het spannend vindt om het OV te nemen? Of verdrietig is omdat de kinderen niet op bezoek komen? Vaardigheden waar ze ook de rest van hun leven veel aan hebben!”

Partners in het project zijn de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Delft, Den Haag, Leiden en Rotterdam, Cordaan, Amsta, Buurtteams Utrecht, Domus Valuas, Vrije Universiteit van Amsterdam, Fonds 1818, Vaillant Fonds en EyeOpenerWorks.