De eerste match in Den Haag: Henk (86) en Selene (21)

1 maart 2021

Selene (21) en Henk (86) zijn sinds december een match. Het is meteen duidelijk dat zij een speciale zijn! Ondanks dat ze nu alleen telefonisch contact hebben en videobellen, hebben ze de meest diepgaande gesprekken over het leven. 

Digitale match
Henk kwam in contact met stichting senior&student dankzij Saffier Wel Thuis. Zij ondersteunen Haagse senioren die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Henk doet mee met dit project omdat hij het contact miste met de jongere generatie. Gelukt heeft hij nu een match gevonden met Selene! Henk kan goed overweg met de computer, dus dat het contact nu nog digitaal is, is geen probleem voor hem.“Ik heb veel digitaal contact in deze tijd en ik ben zeker geen digibeet”, zegt Henk. Gelukkig kunnen Selene en Henk daarom veel contact onderhouden en bijpraten over politiek, geschiedenis, maar ook vooral over het heden en de maatschappelijke onderwerpen. En zodra de maatregelen het weer toelaten kan Henk wat hulp in huis ook goed gebruiken. 

De verhalen over de tijd van nu
Henk is een intelligente, leergierige man. Hij heeft rechten gestudeerd en was ambtenaar. Verder heeft hij de hele wereld over gereisd en leest hij dagelijks de krant om de wereld bij te houden. Henk heeft een zoon in Canada wonen, waarmee hij veel digitaal contact heeft, maar toch mist hij de connectie met de jongerengeneratie. “En dat heb ik nu echt gevonden! Het is een frisse nieuwe energie. Natuurlijk heb ik contact met andere leeftijdsgenoten en neem ik deel aan de cultuurfilosofische tafel, maar dat zijn geen verhalen over de tijd van nu.”, zegt Henk.

“Selene is daarom zo bijzonder, ze is 4 keer jonger dan ik, maar beweegt zich op een niveau die mij aanspreekt. We babbelen over de winterweken, maar kunnen net zo lief uren over een boek praten en discussiëren.”

Een extra grootvader
Selene studeert Europese Politiek en is erg ambitieus. In haar vrije tijd speelt Selene het liefst volleybal en houdt ze erg van reizen. Dit jaar heeft Selene het iets minder druk, daarom wilde ze graag iets bijzonders doen naast haar studie. Met het MDT-traject van stichting senior&student kan Selene haar vrije tijd besteden aan iets doen voor een ander. “Maar zo’n match had ik vooraf niet kunnen bedenken, het voelt echt alsof ik een extra grootvader erbij heb. De band die ik samen heb met Henk is heel anders dan met mijn eigen grootouders. Met Henk kan ik over alles praten”, zegt Selene.

Dit hele traject is boven verwachting! Henk kan alles nog zelf.
Ik ben echt verbaasd over hoeveel hij nog weet en dat hij ook zo geïnteresseerd is in mij.”

Net een levend krantenabonnement
Het maken van een afspraak tussen Selene en Henk gaat heel soepel. “We bespreken dan vaak de krant, want die lees ik altijd. En omdat ik heel benieuwd ben hoe de jongeren nu het nieuws lezen, heb ik ook de NOS-app gedownload, op advies van Selene. We beginnen ons gesprek altijd met het nieuws en zo hebben we een basis voor een discussie. Maar ook maken we een lijstje met onderwerpen waar we nog niet over uitgepraat zijn”. Selene heeft zelf geen krantenabonnement, want Henk is vrijwel een levendig krantenabonnement. “Zo leven we in twee verschillende werelden met een andere levenswijze, maar overlappen we elkaar ook”. Een levensmotto die Henk graag met de jongeren deelt is om kritisch te blijven. Zo heeft Henk van jongs af aan geleerd: “Ik denk zelf”. Deze kritische houding ziet Henk ook terug in Selene en de gesprekken die zij hebben. 

“Door Henk hoor ik mijn studie in de praktijk. Hij werkte bij de ambassade in Hongarije, iets waar ik veel over leer tijdens mijn studie. Maar de ervaringsverhalen ontbreken, dat kan hij mij als geen ander vertellen”.

Plannen voor de toekomst
Henk en Selene delen duidelijk dezelfde mening dat het verbinden van beide generaties heel waardevol is. Zo kan je door het te ervaren, verhalen delen. “De ene generatie heeft de tijd achter zich en de ander voor zich, maar dat creëert elke week weer verrassende momenten”, zegt Henk. Verder liggen er nog veel plannen in het verschiet voor deze bijzondere match. Zodra de maatregelen het toelaten gaan Henk en Selene samen wandelen en koffiedrinken.  “Oh ja dan zou het zo fijn zijn als Selene mij kan helpen in huis en dan lekker doorkletsen. Want de marathon kan ik niet meer lopen hoor”, zegt Henk lachend.

Voor studenten: Denk jij er wel eens over om je in te zetten voor een senior net zoals Selene?  Geef je dan nu op als vrijwilliger bij stichting senior&student. Lees hier meer informatie en meld je aan!

Voor senioren: Bent of kent u een senior die wat extra gezelligheid kan gebruiken, zoals Henk? Er zijn nog plekken beschikbaar voor senioren!  Lees hier meer informatie en meld u aan.