De Nieuws en Co bus reed langs bij Inez (22) en Marijke (73)

19 december 2018

De Nieuws en Co bus van NPO Radio 1 reed gisteren langs bij Marijke (73) en Inez (22) in Amsterdam!

Luister het radiofragment hier terug:

Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Nieuws en Co is een radioprogramma van NOS en NTR, waarin onderwerpen als wetenschap, cultuur en diversiteit besproken worden. De bus rijdt het land door op zoek naar bijzondere verhalen. Gisteren vertelden Marijke en Inez in de bus over hun bijzondere match via Stichting SeniorenStudent.

Ook Anne van Oudheusden, oprichter van Stichting SeniorenStudent was aanwezig om te vertellen over de bijzondere koppels die via de stichting gevormd worden. Er zijn allochtone senioren die gematcht worden aan een student met dezelfde afkomst en senioren die de 100 al gepasseerd zijn en dus heel veel meegemaakt hebben: ‘’Hoe ouder je wordt, hoe meer wijsheid je kunt doorgeven aan de jongere generatie,’’ aldus Anne.

Onderzoeker Merel Schravendijk van de Hogeschool Amsterdam deed het afgelopen jaar onderzoek naar de succesfactoren van het project. Wat veel terugkwam in haar onderzoek was het element wederkerigheid: ‘’Voor zowel de senior als de student is het belangrijk om verhalen te delen en van elkaar te leren.’’

Dit geldt ook voor Marijke en Inez. Inez heeft zelf geen opa’s en oma’s meer en besefte zich dat ze best veel van ze had kunnen leren. Nu heeft ze Marijke (“stoere oma, want lekker gek’’) die haar vertelt dat dingen die nu heel vanzelfsprekend zijn, niet altijd zo vanzelfsprekend waren. Zoals homorechten; in Marijke’s tijd was het verboden om homoseksueel te zijn. Andersom helpt Inez Marijke met internetten, de computer en haar telefoon. Voilà: wederkerigheid!

Lees hier een uitgebreid verslag over de match tussen Inez en Marijke.

Studenten en senioren kunnen zich nog tot 1 januari inschrijven voor het lopende project.

Ik meld me aan als senior!       Ik meld me aan als student!