Dit leer je van een senior

20 november 2017

http://stichtingseniorenstudent.nl/wp/wp-content/uploads/2015/09/Mevr-WestraMarijke_Jong-OudGoud_StichtingSeniorenStudent_07_klein.jpg

Wijsheid komt met de jaren, luidt het gezegde. Een senior heeft meer levenservaring dan een student en zit vaak boordevol met goede adviezen en mooie verhalen over vroeger. Als studentvrijwilliger kun je dan ook van alles leren van jouw senior. Doe er je voordeel mee: luister naar de verhalen en stel vragen. Wie weet steek je er wat van op! 

Leer een andere generatie kennen

De mensen waar jij als student het meest mee omgaat, zijn waarschijnlijk leeftijdsgenoten. Maar door het werk voor Stichting SeniorenStudent kom je uit je eigen wereld en leer je iemand van een andere generatie goed kennen. Loliet (19) vertelt: “Ouderen hebben zoveel levenservaring. Ik wil die verhalen graag horen nu het nog kan.” Ook Lois (22) leert van het leeftijdsverschil met ‘haar’ senior Grietje (86): “Grietje heeft ontzettend veel meegemaakt. Ze heeft altijd veel te vertellen. Dat is voor mij heel leerzaam.”

Dezelfde interesses in een andere tijd

Stichting SeniorenStudent koppelt studenten en senioren die bij elkaar passen. Vaak betekent dat een match op basis van persoonlijke overeenkomsten of gedeelde interesses. Zo hebben Sophie (21) en Tessa (79) allebei een tijdje in Amerika gewoond, waar ze graag ervaringen over uitwisselen. En Max (26) is KNO-arts in opleiding in hetzelfde ziekenhuis waar Suzanne (89) jaren geleden werkte als secretaresse. 

Kijk naar het grotere geheel

Studenten hebben vaak het gevoel dat alles nu moet gebeuren. Je moet allerlei keuzes maken over wie je wil worden en welke carrière-richting je op wil én je moet goede cijfers halen en werkervaring opdoen om daar te kunnen komen. Chava (23) leerde van Christine (70) om dingen in perspectief te zien: “Christine kijkt dan naar het grote geheel en vertelt over hoe zij zo’n situatie heeft meegemaakt in haar leven en hoe je daar later op terugkijkt.”

Extra tip: Eerder gaven we tips om het leeftijdsverschil te doorbreken en samen met social media aan de slag te gaan. Nog niet gelezen? Lees het hier!
 
Wil jij ook als studentvrijwilliger voor Stichting SeniorenStudent aan de slag? Je leest hier hoe je dat doet.