Donderdagmiddag met koppel Natisha (26) en Annette (75): ”Het voelt echt als thuiskomen”

12 maart 2021

Natisha (26) en Annette (75) hebben elkaar helemaal gevonden. De donderdagmiddag begint met een kopje thee met op de achtergrond Country Western muziek. Het liefst praten ze de hele dag over eten en feesten in de keuken. Samen lachen ze heel wat af.

“Natisha komt uit Curaçao en ik uit Suriname. Onze geschiedenis is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanaf de eerste ontmoeting voelen we ons veilig bij elkaar en praten we over dezelfde dingen.” – Annette

Meer ondernemen
Annette (75) is opgegroeid in Suriname en later verhuisd naar Groningen. Ze is een dame met veel humor en ze kletst graag. Annette kookt als de beste en houdt de deur voor iedereen open, ook voor daklozen: “Laatst heb ik een vijf liter pan gekocht om erwtensoep te maken. De hele dag door komen er mensen een bakje soep te halen. Ik word dan ook mama of oma genoemd.” Annette kan het mentaal nog bijbenen, maar fysiek een stuk minder. Ze wil voorkomen om in een verzorgingstehuis terecht te komen. Door haar omgang met jongere mensen blijft ze jong. Dit is de reden dat Annette graag mee wilde doen aan dit project. Ze is dan ook erg blij dat ze samen met Natisha een fijne klik heeft. Annette onderneemt nu veel meer en Natisha belt haar zelfs dagelijks!

Kring vergroten
Natisha (26) is een ambitieuze rechtenstudent. Vier maanden geleden is ze verhuisd van Curaçao naar Nederland. Nu ze niet meer dichtbij haar familie woont wil ze graag ruimte en tijd maken om een band op te bouwen met een senior. Het MDT-traject is daarom perfect voor Natisha: “Ik heb veel liefde gekregen voor oudere mensen, ook dragen ze verhalen met zich mee waar je van kunt leren. Daarnaast wilde ik graag mijn kring hier vergroten”.

Koken & praten over eten
De grootste passie van deze match is eten. Ze praten er niet alleen graag over, maar doen het ook graag samen. Vrijdag hebben ze alweer een nieuwe date gepland en gaat Annette roti maken. Tijdens het gesprek laat Annette het eerste authentieke Surinaamse kookboek zien. Met volle trots zegt ze: “Niemand maakt het nog zoals het authentieke recept”. Waarop Natisha zegt: “Altijd als ik hier kom heeft ze eten gemaakt en krijg ik wat mee. Het voelt echt als thuiskomen”.

Net een levend krantenabonnement
Het zijn twee vrouwen die ongelofelijk zorgzaam voor elkaar zijn. “Wij hebben een speciale band, ze voelt een beetje als mijn oma”, zegt Natisha. “En dan heb ik er toch nog een kleindochter aan over gehouden. Gelukkig maar!” zegt Annette. Naast dat ze dagelijks met elkaar kletsen en lachen, leren ze ook nog een heleboel van elkaar. “Annette lijkt wel een wandelende encyclopedie met al die verhalen”, zegt Natisha. Waarop Annette lachend zegt: “Mijn man zei altijd: je hebt geen hersens, maar een computer in je hoofd.”

“Annette weet veel over mijn studie rechten. Laatst keken we samen een film van drie en een half uur over de gelijkheid tussen rassen. Daarna hebben we uren gepraat. Ook leer ik door haar beter Nederlandse, want bij elke fout moet ik mij verbeteren. Ja ze kan wel streng zijn hoor, haha.” – Natisha

Liefde is geven & nemen
Annette is ook heel dankbaar voor de lessen die Natisha haar meegeeft: “Studenten staan midden in het leven. Natisha brengt me dan ook tot andere inzichten, waardoor ik meer snap wat er nu echt in het hoofd van de jeugd speelt”. Ook is Annette ontzettend blij dat Natisha haar fysiek kan ondersteunen. Zo heeft Natisha het kapsel van Annette geknipt tijdens de lockdown. “Annette was zelfs zo blij dat ze ging zingen”, zegt Natisha.

Verder heeft dit vrolijke duo samen nog een hoop doelen opgesteld. Zodra de maatregelen het toelaten wil Annette graag meer naar buiten en naar de dierentuin. Ook zouden Annette en Natisha graag willen overbrengen dat dit traject hen veel heeft gebracht. Mocht je volgens hen nog twijfelen:

“Gewoon doen! Je leert heel veel van elkaar. Als je liefde te geven hebt, brengt het je ook heel veel!’’ 

Voor studenten: Denk jij er wel eens over om je in te zetten voor een senior net zoals Natisha?  Geef je dan nu op als vrijwilliger bij stichting senior&student. Lees hier meer informatie en meld je aan!

Voor senioren: Bent of kent u een senior die wat extra gezelligheid kan gebruiken, zoals Annette? Er zijn nog plekken beschikbaar voor senioren!  Lees hier meer informatie en meld u aan.