Een kijkje in de wereld van een ander

18 augustus 2020

“De wandelingen en gesprekken met Martin zijn een fijne mentale break.”

De SOR  bewondersnieuwsbrief van augustus besteedt met een mooi artikel aandacht aan Stichting Senior&Student. 

De 74-jarige Martin Giling kon op een aantal gebieden wel wat hulp gebruiken. De 21-jarige Daen Kroezen zocht vrijwilligerswerk waarin hij iets kan betekenen voor iemand in de buurt. Via Stichting Senior&Student vonden ze elkaar. En daar zijn ze allebei heel blij mee. “Op het prikbord had ik iets gezien over Senior&Student”, vertelt Martin, die met zijn vrouw in Bisschopshove (Rotterdam-Blijdorp) woont. “Ik heb een open mind en was benieuwd naar de mogelijkheden. Ik hoorde bijvoorbeeld over koken. Ik heb de ziekte van Parkinson maar probeer mijn vrouw toch bij te staan in haar werkende leven. Het is fijn om daar wat hulp bij te krijgen. Op een gegeven moment kwam de naam van Daen naar voren. Hij had mij uitgekozen.”

“Dat klopt”, beaamt Daen, student aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. “Na mijn aanmelding kreeg ik een aantal geanonimiseerde kaarten met beschrijvingen van personen. De kaart van Martin sprak me aan omdat hij kok is geweest. Ik kook graag. En ik vond het interessant dat hij in het klooster had gezeten. Het klooster staat voor mij symbool als een plaats van nadenken en zelf denk ik ook veel na. Dus ik dacht ‘dat is vast een intelligente gesprekspersoon’. Martin voldoet daar zeker aan.”

Goede match
Om elkaar te leren kennen, wandelen Martin en Daen nu regelmatig samen. En het blijkt een goede match. Martin: “We zijn allebei erg open naar elkaar. Daen is bescheiden en heeft een zachtmoedig karakter. En hij kan goed luisteren. Als je zorgen hebt of gewoon iets wil vertellen, is het fijn dat iemand luistert zonder direct met een oplossing te komen. Het gaat erom dat je je ei kwijt kunt.” “De gesprekken met Martin geven mij vaak een andere kijk op dingen”, aldus Daen. “Ik vertel graag over projecten
waar ik mee bezig ben. Het is leuk om te horen wat Martin daarvan vindt. Hij brengt me vaak op andere ideeën. We krijgen allebei een kijkje in de wereld van een ander. Dat haalt mij uit mijn bubbel. En daarnaast is het gewoon erg gezellig. De wandelingen en gesprekken met Martin zijn een fijne mentale break.”

Trigger om andere dingen te proberen
“Van Daen hoor ik allerlei nieuwe dingen”, gaat Martin verder. “Hij heeft bijvoorbeeld een 3d-printer. Dat vind ik fascinerend, dat je iets kunt maken met een printer. Dat ga ik nog een keer bij hem bekijken. Het contact met Daen triggert mij om andere dingen in het leven te proberen. Er is iemand op de achtergrond om daarbij Martin Gilling te helpen.”

Tekst: Jolanda Bongers

Martin