Eerste verdiepingsbijeenkomst Jong+Oud=Goud was succes

30 januari 2015

Zaal_bijeenkomstjong+oud=goud_Ilja

‘Het samenbrengen van jonge en oude mensen kan tot veel moois leiden’

Dinsdagavond 27 januari vond de eerste verdiepingsbijeenkomst van Stichting SeniorenStudent plaats. De zaal in Pakhuis de Zwijger vulde zich rond 18.45 met enthousiaste studenten. Om 19.00 druppelden de laatste studenten binnen en kon de presentatie beginnen. Het grootste deel van de groep bestaat uit meisjes, maar gelukkig hebben ook een aantal jongens zich aangemeld. De paar plaatsen voor studentvrijwilligers die we nu nog over hebben, reserveren we daarom voor jongens. Dus mannelijke studenten die willen deelnemen, meld je snel aan

Anne van Oudheusden, mede-oprichtster van Stichting SeniorenStudent, begon de presentatie. Zij vertelde hoe de reguliere dienst SeniorenStudent 2 jaar geleden is ontstaan en waarom daarnaast in 2014 Stichting SeniorenStudent is opgericht. Zij liet mooie filmpjes zien waarin huidige studenten en senioren geïnterviewd werden die al deelnemen aan de reguliere dienst. Kijk dit inspirerende filmpje hier terug. 

Jong+Oud=Goud

‘Het eerste project van Stichting SeniorenStudent heet Jong+Oud=Goud, omdat het samenbrengen van jonge en oude mensen tot veel moois kan leiden. Je kan veel leren van ouderen. Ik vind het mooi om te zien dat jullie hier allemaal zijn, dat geeft aan dat jullie een steentje willen bijdragen aan de maatschappij,’ zegt Anne. De andere oprichtster van Stichting SeniorenStudent , Lotte van Oudheusden, legt de doelen van het project uit: ‘Jong+Oud=Goud moet de eenzaamheid onder de senioren verminderen en de zelfredzaamheid vergroten.’

De zorg verandert

Ivo de Jong kwam daarna aan het woord. Hij zit in het bestuur van de stichting en is directeur bij Cordaan Thuiszorg. Hij benadrukt in zijn presentatie hoe belangrijk initiatieven als Stichting SeniorenStudent zijn in deze tijd waarin alles omtrent de zorg verandert. ‘Eerst werd alles geregeld vanuit de overheid, maar nu moeten we terug naar zelfredzaamheid. Wat jullie als studenten met dit initiatief toevoegen aan het leven van senioren, is dat je hen laat inzien dat ze nog meedoen en regie over hun eigen leven hebben,’ aldus Ivo.

Annemarie Valkema is wijkverpleegkundige bij Cordaan. Zij vertelt dat contact mensen heel erg goed doet. ‘Persoonlijke aandacht is heel belangrijk, maar daar hebben zorgprofessionals vaak onvoldoende tijd voor. Met initiatieven als Jong+Oud=Goud wordt deze aandacht wel geboden.’ Ook legt ze de studenten uit dat zij de senioren op een gelijkwaardige manier moeten benaderen. Ze vertelt dat niet alle senioren altijd aardig zijn, maar dat studenten dan moeten denken aan de uitspraak: ‘Niemand is een klier voor zijn plezier!’

Interview met een koppel van SeniorenStudent

Aan het einde van de bijeenkomst komt een van de koppels van SeniorenStudent aan het woord: Daphne en mevrouw Reichgeld. Zij zijn een jaar geleden aan elkaar gekoppeld en zien elkaar elke vrijdag. Op de vraag hoe oud mevrouw Reichgeld is, antwoordde ze heel slim: ’80 met een plusje.’ Zij geeft nog muziekles aan kinderen wat Daphne erg stoer van haar vindt. Daphne speelt zelf dwarsfluit en samen maken zij regelmatig muziek. Verder helpt Daphne in het huis met de kastjes uitmesten en het zilver poetsen.

ReichgeldDaphne_bijeenkomstjong+oud=goud_Ilja

Eigenlijk moet er ook nog wat gebeuren met de antieke meubelen. ‘Wij zijn allebei zulke kletskousen, dus daar zijn we nog niet aan toe gekomen,’ zegt mevrouw Reichgeld. Mevrouw Reichgeld vertelt Daphne veel over haar eigen studententijd. Daphne vindt het leuk om een kijkje te nemen in het leven van een andere generatie en te horen hoe studeren toen was. ‘In mijn tijd werd er om 10 uur ’s avonds echt wel even gekeken of de herenstudenten weg waren bij de vrouwelijke studenten. Ook droegen we hele andere kleding zoals mantelpakjes en baretten. Ik ben in die tijd zelf van studie gewisseld, wat toen veel makkelijker ging,’ zegt mevrouw Reichgeld. Een student uit de zaal was nieuwsgierig of er ook minpunten zijn. ‘Daphne is linkshandig waardoor zij het bestekbakje in de vaatwasser altijd andersom zet. Die moet ik zelf dan omdraaien. Ook had ze weleens iets te hoog in een kastje gezet, maar verder kan ik helemaal niks bedenken.’ Daphne zegt dat ze een keer voor een dichte deur heeft gestaan. ‘Oja, dat vond ik zelf ook heel erg vervelend,’ zegt mevrouw Reichgeld.

Activiteitenagenda Stichting SeniorenStudent

Om studenten en senioren tips te geven voor activiteiten die zij gezamenlijk kunnen ondernemen, maakt SeniorenStudent een agenda voor hen. De agenda is te vinden op de website en bevat activiteiten voor alle dagen van de week; ook op zondag! Tips en ideeën voor de agenda zijn welkom: mail ze naar info@stichtingseniorenstudent.nl.