Eveline (24) en Josephina (79) maken de boel onveilig in Utrecht

23 november 2018

Eveline (24) houdt niet zo van kinderen, liever trekt ze op met de oudere generatie. Het verlies van haar eigen oma viel haar zwaar, maar bij Josephina (79) voelt ze zich weer helemaal thuis. Iedere week maken ze de boel onveilig bij het lokale handwerkclubje, waar ze samen lekker zitten te pielen en hun hoofd leegmaken. Ook wordt er stiekem een sigaretje gerookt. Josephina’s grootste wens? ‘’Het liefste zou ik weer 25 zijn!‘’

Tijdens het “studeren” kwam Eveline al scrollend op Facebook een advertentie van Stichting SeniorenStudent tegen en deze sprak haar meteen aan. Eveline is vijf jaar lang mantelzorger geweest voor haar oma: “Ik had een hele goede klik met mijn oma. Ze was de belangrijkste persoon in mijn leven.” Na het overlijden van haar oma kon ze dan ook even geen oudere mensen zien, omdat ze daarbij alleen maar aan haar oma herinnerd werd. Na een jaar stond ze er weer voor open om een band op te bouwen met een senior. Josephina was de gelukkige aan wie Eveline gekoppeld werd. Josephina vertelt over hun eerste ontmoeting: ”Ze belde aan, we keken elkaar in de ogen en ik dacht meteen: dit is een klik!”

Sindsdien komt Eveline elke vrijdag bij Josephina langs. Samen gaan ze de hort op en bezoeken ze de lokale winkelcentra om gezellig te shoppen. Daarnaast bezoeken ze het lokale handwerkclubje van het Leger des Heils. Voor Josephina is dit de uitgelezen kans om weer iets met haar handen te doen. Ze is namelijk 40 jaar lang boekbindster geweest en was een van de weinige vrouwen in het bedrijf. Ze vertelt: ”Ik zat er tussen allemaal mannen, maar daar had ik maling aan! Het was eigenlijk een fabriek, maar ik noemde het altijd de zaak. Dat klinkt toch wat deftiger.” Eveline had niet verwacht dat zij het handwerkclubje ook zo leuk zou vinden. Ze heeft al leren haken en met de naaimachine werken: “Ik dacht eerst dat een handwerkclubje echt alleen wat voor oude mensen was. Maar ik vind het nu zelf ook heel fijn. Het is namelijk zo rustgevend.”

Josephina woont in een flat waar ook veel studenten wonen maar heeft daar niet veel contact mee: “Ze hebben ook geen tijd. Ze moeten namelijk studeren en ‘s avonds de kroeg in!” Gelukkig heeft Eveline wel genoeg tijd om gezellig bij Josephina langs te gaan en ze raadt het dan ook al haar vriendinnen aan. “Al mijn vriendinnen weten wie Mevrouw Stapper is. Een van mijn vriendinnen in Amsterdam heeft zich zelfs ook ingeschreven als vrijwilliger en gaat binnenkort voor het eerst bij haar senior op bezoek. Hoe leuk is dat!”

Wil jij ook zo’n leuke match?

Ja, dat wil ik!