Cadeau: gratis naar het Grachtenhuis!

7 december 2016

Gisteravond, tijdens de laatste verdiepingsbijeenkomst van dit projectjaar, hebben wij gratis toegangskaarten voor het Grachtenhuis uitgedeeld aan de aanwezige studentvrijwilligers. Het volledige verslag van de bijeenkomst komt binnenkort online. Mevrouw Ashraf en Moed zijn in oktober al op verkenning geweest en delen hun ervaring met ons.

Mevrouw Ashraf (71) en Moed (23) bij het Grachtenhuis

Mevrouw Ashraf en Moed zijn nog niet zo lang aan elkaar gekoppeld door Stichting SeniorenStudent wanneer zij samen het Grachtenhuis bezoeken.  Mevrouw Ashraf is een avontuurlijke vrouw die bijna alle musea in Nederland al heeft gezien. Ze is er dol op. Toch mist zij een maatje om deze musea mee te bezoeken. Via Stichting SeniorenStudent is zij gekoppeld aan studentvrijwilliger Moed. Zij is ook in het bezit van een museumkaart en spendeert hier graag haar middagen. Daarnaast wonen zij vlak bij elkaar, waardoor zij makkelijk kunnen afspreken. 

Bij binnenkomst begint mevrouw Ashraf enthousiast te vertellen, zij heeft een aantal jaar aan de andere kant van deze gracht gewerkt. Daarnaast kan zij veel vertellen over de historie van de stad en vertelt zij over alle andere musea die zij in de afgelopen jaren heeft bezocht. Zelfs Sophie, zelf werkzaam bij het Grachtenhuis, kan nog iets van haar leren. Met hen loop ik door het museum, luister naar de tour en hebben wij gesprekken over Amsterdam. 

‘Zo bijzonder om te zien hoe de stad is ontstaan zoveel eeuwen geleden’ oppert mevrouw Ashraf. De details in het museum vallen Moed op, dit is leuk voor alle leeftijden! Het koppel is zeer enthousiast over het museum en over elkaar. Vanaf het eerste moment dat zij elkaar ontmoeten was er een klik en dat is erg belangrijk volgens mevrouw Ashraf. ‘Kijk, anders hoef je er niet eens aan te beginnen.’ Moed is zeer geïnteresseerd in de oudere generatie en is blij met haar match. ‘Mevrouw Ashraf en ik passen goed bij elkaar en in het aankomende jaar zullen wij nog vaker samen op pad gaan. Maar wij kunnen ook praten over vroeger en dat is heel erg fijn om naar te luisteren.’

Meer over het Grachtenhuis

Het Grachtenhuis is ontworpen en gebouwd tussen 1663 en 1665 door Philips Vingboons, één van de belangrijkste architecten van de grachtengordel in Amsterdam. Vandaag de dag is het een museum, Herengracht 386. Op de beneden verdieping zijn de stijlkamers op de bel-etage teruggebracht naar de oude glorie. Op de andere etages is een prachtig museum gelegen. Bij binnenkomst kunt u de voucher inleveren bij de receptie. Hier ontvangt u een audiotour en wordt u begeleid naar de start van de tour. 

De Amsterdamse grachten zijn uniek en maken de stad. In het museum begin je rond 1600 en reis je door het bloeiende Amsterdam naar de wereldstad van nu. ‘Hier wordt al eeuwen geld verdiend, kunst gemaakt, feest gevierd, het leven geleefd. Het is dit verhaal dat in het grachtenhuis op avontuurlijke wijze wordt verteld.’ 

Bezoekadres:
Het Grachtenhuis
Herengracht 386, Amsterdam
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00

De kaarten voor het Grachtenhuis zijn uitgedeeld tijdens de verdiepingsbijeenkomst voor onze studentvrijwilligers. Kon jij hier niet bij zijn? Neem dan contact op met de Stichting via info@stichtingseniorenstudent.nl en dan zorgen wij ervoor dat je de kaarten alsnog kunt komen ophalen.