Het Parool interviewde Stichting SeniorenStudent

28 februari 2019

“Het kost maar zes uur per maand, maar voor eenzame ouderen betekent het de wereld.”


Op de valreep hebben meer dan 200 senioren zich in januari voor Stichting SeniorenStudent aangemeld. Er wordt hard gezocht naar extra studenten om voor alle ouderen een leuke match te vinden. Oprichter van Stichting SeniorenStudent Anne van Oudheusden deed daarom een oproep in een interview met Noor Lagendijk van het Parool: 

 

Jullie hebben plotseling heel veel aanmeldingen gekregen. Is dat uitzonderlijk?
“We kregen in januari meer dan tweehonderd aanmeldingen van ouderen. De twee jaren hiervoor hadden we zo’n honderdvijftig aanmeldingen per jaar. We zien wel elk jaar dat er na de feestdagen meer gevoelens van eenzaamheid opspelen.”

Is er voor ouderen vaak een wachttijd op een student?
“We streven ernaar om iedereen binnen twee weken te matchen. Dat is voor ouderen soms best lang.”

Op basis waarvan matchen jullie studenten aan ouderen?
“Het werkt als een datingwebsite; studenten kiezen een senior uit op basis van profielen. Als student doe je bij ons een intakegesprek en dan kun je zien wie er in de buurt woont en waar hij of zij van houdt.”

Komt het voor dat het niet klikt?
“Dat gebeurt sporadisch; dan maken we gewoon een nieuwe match. Het kan om heel praktische dingen gaan; bijvoorbeeld een mevrouw die graag wilde wandelen, maar haar student te klein vond om goed op te leunen.”

Denkt u dat studenten zich aanmelden omdat ze zelf eenzaam zijn?
“Er zijn natuurlijk wel studenten die in Amsterdam komen studeren en hier geen netwerk hebben. Voor veel studenten voelt het als een opa of oma in hun studiestad. Er zijn zelfs koppels samen op vakantie geweest. Wij komen weleens langs en spreken iemand dan netjes aan met mevrouw de Vries, terwijl de student de mevrouw gewoon Miep noemt.”

Wat zou u tegen de student in twijfel willen zeggen?
“Het kost maar zes uur per maand, maar voor eenzame ouderen betekent het de wereld.”