Het verhaal van Ed (80) & Tibbe (22): veilig en gezellig in contact blijven

21 oktober 2020

“Het is fijn als je met zulke kleine dingen al veel voor iemand kunt betekenen.”

In tijden van corona is het bezoek aan je senior soms lastiger, maar zeker niet onmogelijk! Tibbe (22) gaat nog elke week langs bij senior Ed. Samen werken ze aan doelen en ondertussen hebben ze een gezellige tijd samen.

Geschiedenisstudent Tibbe heeft zich opgegeven bij het MDT-traject omdat hij het leuk vindt om op deze manier te helpen. Hij werkte eerder al in een verzorgingshuis, maar dit vrijwilligerswerk met senioren bevalt hem heel goed: “Eigenlijk bevat dit 1-op-1-contact al de leuke kanten van het werken in een verzorgingshuis”.

Zo hebben Tibbe en Ed de eerste keer besproken wat ze willen bereiken met dit project. Dat is onder andere het actief in het hoofd blijven voor Ed. Daarom onderneemt het duo leuke activiteiten waar je wel je hersens bij nodig hebt, zoals fietstochten maken, spelletjes spelen en praten over vroeger. Tibbe zegt: “Het is belangrijk de doelen realistisch te maken, maak het niet te ambitieus!”

Wanneer het duo de fiets opstapt, heeft Ed de leiding. Tibbe: “We fietsen vaak een flinke tocht. Dit deed hij zelf eigenlijk niet meer alleen vanwege zijn beginnende dementie. Ik laat hem leiden omdat hij de weg in Diemen kent, dit is goed voor zijn zelfvertrouwen en voor zijn oriëntatievermogen. Het gaat altijd goed en zo zie ik zelf ook nog eens wat!” Ed grapt: “Ik moet Tibbe nog heel veel uitleggen.”

Corona
Maar kun je een senior nog wel bezoeken in deze coronacrisis? Dat kan en mag. Tibbe: “We hebben het er met elkaar over gehad en we zijn voorzichtig. De keer dat ik lichte klachten had, heb ik direct afgezegd en me laten testen. Gelukkig was er niks aan de hand. Een rondje buiten fietsen is sowieso heel safe. We wilden ook naar een museum, maar iets ondernemen is nu wel erg lastig. Wel hebben we een virtuele tour door het Rijksmuseum gedaan!”

Bezoeken binnen de regels van het RIVM is er dus zeker nog mogelijk en het is veel waard. Tibbe: “Het is ontzettend leuk. Ik kijk er altijd naar uit om hier naar toe te gaan, want het vrolijkt Ed enorm op. Het belangrijkste is natuurlijk dat ik met zulke kleine dingen al iets voor iemand kan betekenen”.

Voor studenten: denk jij er wel eens over na om je in te zetten voor een senior net zoals Tibbe? Wij hebben sinds kort het MDT-traject, dat gericht is op jonge mensen om hun talenten en idealen te ontdekken en tegelijkertijd iets voor een ander te betekenen. Nieuwsgierig? Schrijf je dan hier in en leer meer over onze coachingstrajecten!

 Voor senioren: Bent of kent u juist een senior die wat extra hulp en gezelligheid kan gebruiken zoals Ed? Er zijn weer nieuwe plekken beschikbaar voor senioren! Meer info en aanmelden