Het verhaal van Paloma (23) & Philip (82): “Niemand zou met kerst alleen moeten zitten”

10 augustus 2020

Paloma & Philip

“Niemand zou met kerst alleen moeten zitten”

Een traject bij Stichting Senior&Student duurt 6 tot 12 maanden. Maar wat gebeurt er daarna eigenlijk met de koppels? Tussen Paloma (23) en Philip (82) ontstond een vriendschap voor het leven.

Alzheimer
Paloma startte in januari 2019 met het project Jong+Oud=Goud en ook na haar jaar deelname blijft ze senior Philip gewoon zien. Paloma was aanvankelijk gekoppeld aan de echtgenoot van Philip, Emilie. Paloma was gekoppeld aan Emilie om samen te wandelen en tijdens het wandelen mevrouw met de arm te ondersteunen. Emilie zat in een vergevorderde fase van Alzheimer.

 Voor Philip waren deze bezoekjes een moment van rust: “Dan zorgde Paloma voor haar en had ik even niets aan mijn hoofd.” Samen ging het drietal veel op pad om nog zoveel mogelijk van het leven te genieten. Philip vertelt: “Paloma kan goed autorijden en samen gingen we overal naar toe.” Op 1 mei 2019 overleed Emilie. Paloma kwam als vanzelfsprekend naar de crematie en bleef daarna Philip bezoeken.

 Samen Kerst vieren
Paloma gaf zich op voor Stichting Senior&Student, omdat ze weet hoe belangrijk hulp is. Haar eigen oma had Alzheimer. Paloma: “Mijn opa en oma hadden wel veel familie om zich heen. Ik zag dan hoe waardevol het was om mijn opa te helpen en even te ontlasten. Dus waarom zou ik dat voor iemand anders met minder familie niet ook kunnen doen?”

 Wanneer Emilie overlijdt, is haar eigen oma ook net overleden. “Daar konden we over praten en ik heb geholpen met het uitzoeken van veel spullen. Philip: “Het huis is nu een waar museum vol met foto’s van Emilie”.

 Philip ontmoet niet alleen Paloma, maar ook het vriendje van Paloma en zelfs haar hele familie. Hij wordt met kerst uitgenodigd voor een grootse lunch bij de van oorsprong Spaanse familie. Paloma: “Niemand zou met kerst alleen moet zitten, dus hij kwam samen met mijn opa ook langs.” En Philip is onder de indruk van de lunch: “Dat was me een lunch! Heel anders en zo gastvrij!”

Nu is het een kwestie van gezelligheid voor dit gouden duo. Het klikt goed tussen de twee en ze gaan overal naartoe met de auto of fiets. Ze houden ervan om buiten te zijn. Als oud-docent van het Grafisch Lyceum neemt Philip haar ook graag mee naar musea, zoals het Amsterdam Museum en het Stedelijk. Paloma: “Dat vind ik ook interessant. Ik kom op zoveel andere plekken! Het is voor mij ook een dagje uit.”

Voor studenten: denk jij er wel eens over na om je in te zetten voor een senior net zoals Paloma? Volg een Maatschappelijke Diensttijd bij Stichting Senior&Student, dat gericht is op jonge mensen om hun talenten en idealen te ontdekken en tegelijkertijd iets voor een ander te betekenen. Nieuwsgierig? Meer info en aanmelden

Voor senioren: Bent of kent u juist een senior die wat extra hulp en gezelligheid kan gebruiken zoals Philip? Er zijn weer nieuwe plekken beschikbaar voor senioren! Meer info en aanmelden