Het verhaal van Tim (26) en zijn maatje Julius (83): “Eindelijk een waardige tegenstander!”

12 juni 2020

20200605_Tim&Julius_CorinneZwarter_Stichting Senior&Student_01

Twee jaar geleden kwam Tim (26) in Amsterdam wonen voor zijn masterstudies International Development Studies en Data Science aan de UvA. In het nieuwe studentenhuis had hij een vast schaakmaatje in zijn huisgenoot gevonden, maar toen deze vorig jaar het huis verliet, begon de zoektocht naar een nieuwe tegenstander. Tim heeft leren schaken van zijn opa, een echte leermeester, en wist pas op zijn 24ste een potje van hem te winnen. Schaken met een senior was wederom zijn wens en via via kwam hij bij Stichting SeniorenStudent terecht. Op zoek naar zijn ideale schaakmatch vond hij de oproep van Bekende Amsterdammer Julius Vischjager (83). Bovenaan zijn wensenlijstje voor een student? Hij moet goed kunnen schaken!

Tim en Julius kwamen al snel in contact en vonden in elkaar een geduchte tegenstander. Toen Tim bij Julius voor het eerst op bezoek kwam, werd het al snel duidelijk dat Julius nog veel meer te bieden heeft dan alleen een uitdagend potje schaak. Het leven van Julius zit vol met bijzondere gebeurtenissen en verhalen, iets wat werd ondersteund door zijn kleurrijke appartement. Jarenlang was Julius eigenaar en eindredacteur van de Daily Invisible, voor zover bekend de enige handgeschreven krant ter wereld. Als journalist had Julius ruim dertig jaar het voorrecht om tijdens de wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort de laatste vraag aan de premier te stellen. Zo opende hij ooit zijn vraag aan de nieuw-aangetreden Minister van Financiën Gerrit Zalm met de woorden: “U bent Zalm, ik ben Vischjager.”

Al snel na de eerste bezoeken verplaatsten ze zich naar de Amsterdamse kroeg Eik & Linde, waar Julius vroeger veel kwam. De laatste tijd lukte dat niet meer alleen omdat Julius ook dementerend is, dus weet Tim hem daar een handje bij te helpen. In dit café komen veel senioren samen, en vaak gaat Julius hier even piano spelen. Tim begint alvast met schaken en later schuift Julius bij Tim aan om nog een paar potjes te spelen. Wie er dan het meest wint? Hangt ervan af aan wie je het vraagt!

Ben jij nou ook op zoek naar dat ene waardige schaakmaatje? Of ben je benieuwd naar de verhalen waar ouderen vol mee kunnen zitten? Wij hebben sinds kort het MDT-traject, dat gericht is op jonge mensen om hun talenten en idealen te ontdekken en tegelijkertijd iets voor een ander te kunnen betekenen. Nieuwsgierig? Schrijf je dan hier in en leer meer over onze coachingstrajecten!