Hoe help je een senior?

6 november 2017

Het is fijn om een senior te kunnen helpen: voor jou is het een kleine moeite, maar het heeft vaak een groot resultaat. Je maakt een ander blij en dat maakt jou weer blij. Maar hoe doe je dat, helpen? We geven een aantal tips:

1. Nooit te oud om te leren

Jij leert veel van de levenservaring van een senior, maar andersom kun jij een senior ook van alles leren. Ga bijvoorbeeld samen aan de slag met de computer en met social media. Of neem eens samen de trein en leg het gebruik van de OV-chipkaart uit. Dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn, kunnen voor een senior nieuw en daardoor lastig zijn. Maar met jouw hulp wordt iets nieuws behapbaar.

2. Samen ondernemen

Er zijn tal van initiatieven voor ouderen, maar soms is het voor een senior moeilijk om de eerste stap te zetten. Daar kun jij iets aan doen! Neem een senior mee op stap: bezoek de brei- of bridgemiddag in het buurthuis, doe mee aan aquajoggen in het dichtstbijzijnde zwembad of ga naar het gratis lunchconcert in het Concertgebouw. Door de eerste keren samen te gaan, wordt het voor de senior makkelijker om ook vaker zelf te gaan. 

Extra tip: Ga met een senior naar buiten! Een kwart van de ouderen in verzorgingstehuizen komt bijna nooit buiten, meldde het SCP nog niet zo lang geleden. Doe samen boodschappen, bezoek een museum of maak gewoon een wandelingetje.
 
3. Jong+Oud=Goud

Wil jij structurele hulp en gezelschap bieden aan een senior en op die manier een vriendschap opbouwen? Dan meld jij je natuurlijk aan als vrijwilliger voor het project Jong+Oud=Goud! We somden de voordelen voor jou als vrijwilliger al eens op. Maar ook voor de senior zijn er genoeg voordelen: samen werken jullie aan concrete doelen en vergroten jullie zo de onafhankelijkheid en zelfredzaamheid van de senior. Win win!

Wil jij ook studentvrijwilliger worden voor Stichting SeniorenStudent? Lees er hier alles over en meld je aan.