‘’Ik heb geen tijd om dement te worden!’’

20 december 2018

Op een koude, maar zonnige decemberdag gaat Linda (23), zoals ze dat elke week doet,  langs bij mevrouw van Eijk (98). In haar knusse, warme huisje drinken ze samen een kopje koffie, bespreken de gebeurtenissen van de afgelopen week en checken nog even mevrouws Facebook. Er mag dan 75 jaar leeftijdsverschil zitten tussen de twee, uitgekletst raken ze nooit.

Mevrouw van Eijk heeft haar kerstspulletjes al lang en breed uit de berging gehaald. Elk hoekje van haar woning is versierd met een minikerstboom, kerstmannetjes en kerstkransjes. Ook hangt er hier en daar een kerstkaart van een kind, kleinkind, of zelfs een achterkleinkind! De kans zit er dik in dat ze ooit ook nog eens een kaart zal ontvangen van een achter-achterkleinkind. Dat kunnen niet veel mensen zeggen! ‘’Mijn dochter zegt altijd: mam, als je in de koelkast zou liggen, zou je al ver over je houdbaarheidsdatum heen zijn!,’’ grapt mevrouw van Eijk.

Maar het tegenovergestelde is waar. Mevrouw van Eijk is nog hartstikke bij de pinken. Op haar 52e leerde ze nog voor pedicure en tot voor kort zorgde ze nog dat al haar klanten met poezelige voetjes rondliepen. Ook heeft ze met behulp van Linda Facebook ontdekt. Trots laat ze haar Facebookprofiel zien. Via Facebook Messenger blijft ze in contact met twee zussen die ver weg wonen, eentje in Zuid-Afrika en eentje in Amerika. Wekelijks stuurt ze hun nieuwe berichtjes en dankzij Linda weet ze vriendschapsverzoeken van obscure types vakkundig af te wijzen.

Linda is student bestuurskunde. Haar eigen opa en oma wonen in Leiden, maar met mevrouw van Eijk heeft ze nu ook een oma om de hoek in haar eigen studiestad Rotterdam. ‘’Mevrouw is een echte feminist,’’ zegt Linda, ’’ze heeft altijd alles zelf gedaan en doet dat nog steeds.’’ Mevrouw is daarnaast ook heel verzorgend en vrijgevig. Voor al haar (achter)kleinkinderen haakt ze snoezige vestjes. ‘’Laatst heb ik er ook eentje gemaakt voor de kleindochter van mijn verpleegster in Suriname, maar dat is natuurlijk veel te warm!,’’ lacht ze. Naast haken deed ze ook een tijd aan ouderensport, dat was heel gezellig met een groepje samen! Haar (klein)kinderen nemen haar ook regelmatig mee op een uitje. Binnenkort gaan ze met z’n allen naar Harderwijk, waar mevrouw een tijdje gewoond heeft. Genoeg te doen dus! Ze staat ook regelmatig in de spotlights. Kortgeleden werd ze nog geïnterviewd door voor het maandblad van haar ziekenhuis: ‘’Ik heb geen tijd om dement te worden!’’ Nou, zo is het maar net!

Wil jij voor Kerst ook nog gematcht worden aan iemand zoals mevrouw van Eijk?

Schrijf je nog snel in!