27 mei 2020
Het AD interviewde studentvrijwilliger Julia (23), die gekoppeld was aan Dick (92). Tot hij overleed. Ze blikt terug op hun bijzondere band. Ook vertelt ze dat ze dankzij het contact met Dick voor ouderenpsychologie als specialisatie gaat kiezen.
Artikel:
In de rubriek Hoe is het nu met? zoeken we mensen op die een rol speelden in het nieuws van een of meerdere jaren geleden. Hoe gaat het nu met ze? Vandaag: Julia Verhaegh (23).
De Utrechtse studente Julia Verhaegh (23) werd drie jaar geleden door Stichting Senior&Student gekoppeld aan de hoogbejaarde Utrechter Dick van de Bunt (92). De twee werden voor het project Jong+Oud=Goud gebombardeerd tot maatjes, maar bleken dat algauw ook echt te zijn. Van de Bunt is een halfjaar na de ontmoeting met Verhaegh overleden. Hoe kijkt Verhaegh nu op deze periode terug?
Verhaegh: ,,Ik had hem net een appje gestuurd om af te spreken toen zijn dochter of kleindochter belde en zei dat hij in het ziekenhuis lag met uitgezaaide kanker. Hij vroeg of hij mij nog één keer kon zien en toen ben ik natuurlijk naar hem toegegaan. We hebben een halfuur gepraat. Ik was nog best geschrokken dat hij daar lag, maar hij vroeg hoe het met míj ging. Hij lag op zijn sterfbed, maar schonk zo veel aandacht aan iemand anders. Ook gaf hij me een boek dat ik al eerder wilde lenen, zodat hij me nog iets mee kon geven. Daarin zie je terug hoeveel aandacht we voor elkaar hadden. We hadden elkaar zo veel te vertellen. Dick was echt een maatje. Ook nu, drie jaar later, denk ik nog weleens: dit had Dick echt leuk gevonden. Bijvoorbeeld toen ik 31 maart hoorde dat ik was afgestudeerd. Ik dacht meteen: anders had ik dit ook met hem gedeeld.
Even van slag
,,Toen ik het belletje kreeg dat Dick was overleden, was ik echt even van slag. Het was heel dubbel, want je weet dat hij 93 jaar is en het goed is zo – en ik wist zeker dat Dick er ook zo over dacht – maar het was ook verdrietig. We hadden net een maatje in elkaar gevonden. We wisten dat het geen jarenlange vriendschap kon zijn, maar het ging sneller dan ik verwachtte en daar schrok ik van. Ik ben blij dat we elkaar nog hebben gezien en dat hij heel rustig in slaap is weggegaan.”
,,Daarna ben ik ook op de crematie geweest. Dat was heel mooi, precies zoals Dick het ook gewild had, denk ik. Ik vond het fijn om erbij te zijn, en bijzonder dat ik door familie en kennissen van Dick werd herkend als ‘het maatje’. Het deed me goed dat ik het laatste halfjaar van zijn leven nog van waarde ben geweest. Dat ik zijn leven op het laatst nog een spontane wending heb kunnen geven.
,,Ik kijk er met een positief gevoel op terug. Dan denk ik aan onze afspraak eens in de week, waarin we zo twee uur lang aan tafel zaten. Dan had hij artikelen uit de krant geknipt die hij wilde bespreken. We hadden het over vroeger, over kunst. Dat ik echt een keer naar de Hermitage moest, want dat zou ik prachtig vinden. Dat staat nog steeds op mijn lijstje. We zijn ook een keer uit eten geweest, met mijn vriend erbij. Dat wilde Dick mij graag voor mijn verjaardag geven. We zijn toen naar Beers & Barrels aan de Veilighavenkade geweest. Dat was een van zijn favoriete tentjes. Dan ging hij vanaf de Vondellaan op de scootmobiel en scheurde door alle bochten.
Tekst gaat door onder de foto.
,,Toen ik 21 werd, kreeg ik van mijn vrienden een vriendenboekje, waar ze Dick ook in hebben laten schrijven. Hij had stukjes uit een boekje en een blaadje geknipt en heeft dat erbij geplakt. Dat zijn bijzondere kleine dingen. Ik stuurde hem ook nog een kaart vanaf mijn vakantie in Frankrijk. Hij had WhatsApp en dan stuurde ik foto’s vanaf de plek waar we zaten.
Mede dankzij Dick merk ik dat mijn hart bij ouderen ligt. De connectie die ik met hem kon maken voelde heel sterk en goed. Daar hoop ik dan ook verder in te gaan. Ik heb net mijn opleiding Neuropsychologie afgerond en hoop in de ouderenpsychologie te gaan werken.”
Wil jij ook zo’n bijzondere band? Meld je aan als student of senior!
Lees het interview hier op de website van het AD.