Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Stichting SeniorenStudent

24 september 2015

Bezoek koning Willem-Alexander_Stichting SeniorenStudent_20150924_14

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vanochtend samen met het Oranje Fonds een bezoek gebracht aan Stichting SeniorenStudent

De koning sprak tijdens het bezoek met de oprichtsters van Stichting SeniorenStudent, leden van het bestuur en andere betrokkenen over het initiatief en over welke rol de stichting speelt in de veranderingen die momenteel in de ouderenzorg plaatsvinden. Ook vertelden senioren en studenten die deelnemen aan het project Jong+Oud=Goud hem over de betekenis die de stichting voor hen heeft.

Stichting SeniorenStudent is opgericht door de zussen Lotte en Anne van Oudheusden. In 2009 begonnen zij met OppasStudent, waarbij zij studenten koppelen aan gezinnen als oppas. Een jaar later werd PoetsStudent opgericht en in 2013 voegden zij SeniorenStudent als derde tak toe aan hun bedrijf Careibu. Inmiddels staan meer dan 10.000 studenten bij de Vinderij ingeschreven en kun je in heel Nederland gebruikmaken van de diensten. 

In het eerste jaar van SeniorenStudent merkten Lotte en Anne dat er veel senioren zijn die de hulp en het gezelschap van een student goed kunnen gebruiken, maar de kosten hiervoor niet zelf kunnen betalen. Daarnaast bleek er nog een ander groot, sociaal probleem: eenzaamheid. Aan deze twee problemen wilden de zussen iets doen. Daarom besloten zij in 2014 om naast de betaalde dienst SeniorenStudent ook Stichting SeniorenStudent op te richten. Bij de stichting worden studenten als vrijwilligers gekoppeld aan senioren en worden de kosten betaald uit subsidies.

Bezoek koning Willem-Alexander_Stichting SeniorenStudent_20150924_13

Foto’s: Oranje Fonds – Bart Homburg ©

 

Alle matches tussen studenten en senioren worden gemaakt op basis van persoonlijke overeenkomsten en gedeelde interesses, zodat de koppels een bijzondere band opbouwen. De student gaat een jaar lang bij de senior op bezoek. In dat jaar werken ze samen aan concrete doelen om de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de senior te vergroten.

Voor studenten biedt Stichting SeniorenStudent de kans om gedurende hun studietijd een maatschappelijke functie te vervullen, waarbij ze mensen van een andere generatie leren kennen en iemand intensief leren te begeleiden en ondersteunen. Bovendien doen zij relevante studiegerelateerde werkervaring op waardoor ze na afstuderen makkelijker een baan vinden.

De oprichtsters van Stichting SeniorenStudent wonnen in mei 2015 een prijs uit het Fonds Soldaat van Oranje. De prijs komt voort uit het Fonds op Naam Soldaat van Oranje dat bij het Oranje Fonds is ondergebracht. De prijs bekroont jaarlijks jonge mensen die, net als de Soldaat van Oranje, in actie komen om een sociaal probleem in de samenleving te lijf gaan.


Koning Willem-Alexander en Koningin M
áxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Lees hier ervaringen van deelnemers aan het project Jong+Oud=Goud: 
Mevrouw Santing (86) & Lois (22)
Mevrouw Westra (86) & Marijke (22)
Mevrouw Koord (80) & Loliet (19)
Mevrouw de Jong (87) & Anouk (21)
Meneer Wegman (63) & Charlotte (22)