Wie in de weg loopt, gaat maar opzij!

18 januari 2017

Opzij voor Caroline en Toos en in haar rolstoel

Caroline (23) en Toos (80) laten zich door niets of niemand afremmen.

 

Met een brede glimlach opent studentvrijwilliger Caroline de deur van Toos. Bouwvakkers zijn op het moment bezig om de gevel van de woning van Toos te vervangen. Zonder ook maar enige waarschuwing zijn ze maandagmorgen vroeg begonnen en hebben zonder pardon Toos’ tuinhekje naar de filistijnen geholpen. Caroline vindt de nieuwe gevels best aardig, maar Toos is er niet over te spreken. Direct bij binnenkomst is duidelijk dat Toos en Caroline niet bang zijn om hun mening te geven en dat ze een uniek koppel vormen.

Hup, de straat op!

We gaan de markt op. Een rondje over de markt is een vast onderdeel van de bezoeken van Caroline aan Toos. Caroline duwt de rolstoel als een echte pro: “We gaan niet meer over de stoep, dat is veel te onhandig. We lopen over de weg of op het fietspad. Mensen gaan maar aan de kant.” Samen hebben Caroline en Toos het erover hoe je een rolstoel kunt inzetten om respect af te dwingen. Dit duo laat niet over zich heenlopen.

Op de markt op het Sierplein groeten de marktlieden Toos hartelijk. Ze komt er al jaren, al vanaf dat de markt daar is. Toos vertelt dat ze al achtenveertig jaar in dezelfde buurt woont. De eerste kraam waar we stoppen is de snoepkraam. Met een uitgebreid assortiment aan lekkers weet de koopman precies welke bonbons de dames willen. Caroline en de zoon van Toos zijn de enigen die de bonbons thuis eten. Haar zoon is deze week nog niet geweest dus Caroline grapt: ‘Meer bonbons voor mij.’ Eten is sowieso een onderwerp waar Toos en Caroline het graag over hebben.

Niet alleen de markt wordt bezocht, maar ook de supermarkt. Het belangrijkste wat daar gehaald wordt zijn de Split-ijsjes, daar is Toos dol op. Na de korte wandeling terug naar huis, komen de bonbons op tafel en worden er Split-ijsjes aangeboden. In de woonkamer van Toos staat een elektrisch orgel. Ze speelt er nog steeds af en toe op, mits de artrose het toestaat.

‘We zijn gewoon heel leuk’

Als ik vraag waarom de match zo goed werkt zegt Caroline: ‘We zijn allebei gewoon heel leuk, dat klikt dan.’ Waar Toos aan toevoegt: ‘Dat voel je gewoon.’ Het is wel duidelijk dat ze elkaar goed aanvoelen.

Een tijdje geleden nam Toos de telefoon niet op, toen heeft Caroline op Google het bedrijf van haar zoon opgezocht om zo in contact met hem te komen. Hij vertelde dat zijn moeder tijdelijk in het verpleeghuis was opgenomen. Daar heeft Caroline Toos direct opgezocht. Omdat Toos haar tachtigste verjaardag zou doorbrengen in het verpleeghuis had Caroline een leuke actie bedacht. Ze had vrienden op Facebook, maar ook vreemden op Instagram opgeroepen om Toos een verjaardagskaart te sturen. De oproep was een succes: Toos werd overspoeld met kaarten vanuit de hele wereld. Ze heeft alle kaarten bewaard. De zuster in het verpleeghuis was niet gecharmeerd hoe Caroline alle kaarten op het nachtkastje had uitgestald. Er kon niets meer bij. Daar trokken Toos en Caroline zich weinig van aan. Ze lachen veel samen en doen lekker hun eigen ding. Ze hebben al vanaf het begin het plan om het Casino te bezoeken. Dit plan is meer iets voor het voorjaar.

Een sterke band

Toen ze aan het project Jong+Oud=Goud begonnen, hadden ze geen verwachtingen. Toos is via Cordaan terechtgekomen bij Stichting SeniorenStudent en Caroline via Google. Het leek Toos gezellig om een student over de vloer te krijgen en Caroline wilde graag een band opbouwen met een senior. Tijdens de eerste ontmoeting zijn ze meteen naar buiten gegaan. Het duo heeft het meer dan gezellig en er is een sterke band opgebouwd. Ze zijn inmiddels echt op elkaar ingespeeld. De positieve energie spat van dit unieke koppel af.