Project verlengd! We helpen de komende 2 jaar 881 senioren

9 mei 2022

“Een student kan het verschil maken tussen net wel of net niet in een sociaal isolement terechtkomen.” – Anne van Oudheusden

Stichting senior&student heeft 1,6 miljoen euro ontvangen om eenzaamheid bij senioren tegen te gaan. Met de subsidie wordt het Maatschappelijke Diensttijd-project Jong+Oud=Goud van Stichting senior&student verlengd en uitgebreid. De komende twee jaar gaan 881 jongeren aan de slag als maatje van een senior die extra ondersteuning en gezelschap nodig heeft.

De subsidie van 1,6 miljoen euro is afkomstig van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van het fonds ZonMw en partners. In het project nemen gemeenten, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, vrijwilligersorganisaties en bedrijven uit de grote steden deel.

Het project richt zich specifiek op studenten tussen de 17 en 27 oud die graag iets willen betekenen voor een senior. De student kiest zelf een senior uit die qua interesses en achtergrond goed matcht. Vervolgens trekken zij zes maanden lang intensief met elkaar op en biedt de student gezelschap en concrete, praktische hulp. Veel senioren kampen met eenzaamheid en hebben ook praktische hulp nodig zoals bij de computer, boodschappen doen of reizen met het openbaar vervoer. Dit helpt senioren om zelfredzamer te zijn en langer alleen thuis te blijven wonen. Studenten kunnen zich hier aanmelden.

Anne van Oudheusden, initiatiefnemer van Jong+Oud=Goud: “We zijn enorm blij dat we het project met twee jaar kunnen verlengen. Eenzaamheid onder ouderen is een steeds groter maatschappelijk probleem. Zeker in de grote steden. Daar zie je dat veel ouderen bijna geen sociale contacten meer hebben of niet meer alleen naar buiten durven. Een student kan het verschil maken tussen net wel of net niet in een sociaal isolement terechtkomen. Het werkt alleen als er een echte persoonlijke klik is tussen senior en student. Daar matchen we op.”

Lotte van Oudheusden, initiatiefnemer van Jong+Oud=Goud: “Het geeft de studenten iedere keer weer enorm veel voldoening als een echte vriendschap met de senior ontstaat. Dan doet het leeftijdsverschil er niet meer toe. Zo is het contact ook erg waardevol voor de student. En dat is niet het enige:. De Maatschappelijke Diensttijd biedt de jongeren ook de kans om op persoonlijke ontwikkeling en geeft hen een beter beeld en een sterkere positie bij een toekomstige baan.

Partners in het project zijn de gemeenten Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, Cordaan, Amsta, Buurtteams Utrecht, Saffier Groep, Woningcorporatie SOR, NLvoorElkaar, IDS Nederland, SNS Bank, EyeOpenerWorks en Stichting Physico.