Yaela (19) komt wekelijks bij Emmy (80) voor tablet-les

2 oktober 2017

20170704 © Arnoud Verhey Stichting SeniorenStudent Yaela en Emmy

De Rotterdamse Emmy (80) krijgt sinds mei één keer per week bezoek van studentvrijwilliger Yaela (19). Emmy vertelt: “Het klikte meteen goed. Tijdens onze eerste ontmoeting hebben we 4 uur lang gekletst, over van alles en nog wat.”

Emmy schreef zich in voor het project Jong+Oud=Goud van Stichting SeniorenStudent nadat zij erover had gelezen in Nestor. “Ik dacht: waarom niet? Het leek mij leuk om te leren van een student, want je bent nooit te oud om te leren.” Op precies dezelfde dag schreef Yaela zich ook in voor het project: “Ik wilde graag iemand helpen die de hulp kan gebruiken én die het leuk vindt dat ik langskom. Ik heb geen familie in Rotterdam, dus het leek mij ook fijn om er een soort extra grootouder bij te krijgen.”

Pittige tante

Binnen een week was de match tussen Emmy en Yaela gemaakt. De eerste kennismaking was meteen ontzettend gezellig. Emmy vertelt: “Het klikte meteen goed. Tijdens onze eerste ontmoeting hebben we vier uur lang gekletst, over van alles en nog wat.” De twee zien elkaar dan ook vaker dan de zes uur per maand die het project voorschrijft, vertelt Yaela: “Ik zie Emmy twee of drie uur per week. Ik vind het niet erg dat het wat meer is, ik heb genoeg tijd naast mijn studie.”

Yaela studeert Integrale Veiligheid en werkt onder andere als beveiliger in De Kuip. Emmy heeft daar bewondering voor: “Ik vind dat een stoere baan. Het past goed bij Yaela, ze is een pittige tante.” Andersom heeft Yaela veel bewondering voor Emmy’s doortastendheid: “Als bijvoorbeeld het bonnetje van de supermarkt niet klopt, gaat Emmy daar achteraan. Ik zou dan denken: laat maar zitten. Maar van Emmy leer ik dat je het echt wel mag laten weten als er iets mis is.”

Tablet-les

Emmy was speciaal op zoek naar een student die haar kan helpen met haar tablet, die ze cadeau kreeg bij een abonnement op een krant. Dat kwam goed uit, want Yaela geeft Emmy met veel plezier tablet-les. Yaela: “Ik ben zelf wel goed met de tablet, maar het uitleggen is toch anders. We zijn bij de basis begonnen: vegen over het scherm, ontgrendelen en apps openen.” Elke week oefenen ze even met de tablet, Yaela doet het voor en Emmy doet het na.

Inmiddels heeft Emmy de smaak te pakken: “Ik heb mij ingeschreven voor een echte tablet-cursus. Alles gaat tegenwoordig zo digitaal, dus ik wil er nog meer over leren.” Het doel was om te leren Skypen, zodat Emmy contact kon houden met vrienden die verder weg wonen. “Maar die mensen hebben inmiddels hun tablet alweer weggedaan. Nu wil ik leren Skypen zodat ik Yaela kan blijven zien als het project voorbij is.” Yaela vult aan: “Maar ik blijf na dit jaar gewoon langskomen hoor, ook als ik druk ben met afstuderen!”

Wilt u ook deelnemen aan Jong+Oud=Goud? Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Foto: Arnoud Verhey