Reportage Marianne en Laura: van elkaar leren

10 juni 2020

4.RomiTweebeeke©Senior&Student-01344

‘Ik ben ook wel een beetje trots als ze vertelt dat ze een goed cijfer heeft gehaald’

Het is knus en gezellig in de okergele woonkamer van Marianne (67) uit Amsterdam. Sinds enkele maanden komt Laura (23) wekelijks bij haar op bezoek. Laura is student Bedrijfskunde en zit in haar laatste studiejaar. Ze woont vlakbij en het koppel neemt deel aan ons project Jong+Oud=Goud.

Marianne’s echtgenoot overleed tien jaar geleden. Ze woont alleen en miste aanspraak. Of zoals ze zelf zegt: ‘Ik ben niet eenzaam maar wel alleen.’ Door haar maatschappelijk werker werd zij aangemeld bij Stichting Senior&Student.

Bij Laura is vrijwilligerswerk in haar omgeving altijd gestimuleerd. Ze is sociaal ingesteld en zichzelf opgeven voor dit project, voelde als een logische stap. ‘Mijn opa en oma wonen wat verder weg. Ik had naast mijn studie tijd over en wilde graag iemand helpen,’ vertelt Laura. Ze ontdekte Stichting Senior&Student via internet, bekeek de hulpvragen en koos Marianne uit omdat ze dacht dat het wel eens een match zou kunnen zijn. Ze houden namelijk allebei van winkeltjes kijken en ergens koffie drinken.

Tijdens hun eerste kennismaking voelde het voor beiden gelijk heel fijn en vertrouwd. Iedere week gaat Laura ongeveer anderhalf uur op bezoek. Ze drinken thee en kletsen over van alles en nog wat. De gesprekken gaan makkelijk en de tijd vliegt voorbij.

‘We houden beiden van reizen, planten, kunst en praten. Ik vind het gewoon heel erg leuk als ze komt, we leren van elkaar en ik ben ook wel een beetje trots als ze vertelt dat ze een goed cijfer heeft gehaald,’ zegt Marianne glimlachend. Marianne is rolstoelafhankelijk en komt niet veel meer buiten. Een elektrische rolstoel past niet in haar woning, dus ze zoekt al een tijdje naar iets anders. Maar dat gaat niet zo makkelijk door lange wachtlijsten. Naast het vele kletsen helpt Laura haar met kleine praktische dingetjes in en rondom het huis. ‘Vorige week heb ik wat kasten opgeruimd en wat spulletjes uitgezocht. Toen kwam Laura langs en die zet alles precies op de goede plek en op een leuke manier terug. Ook heeft ze vorige week in mijn tuintje gewerkt. Dat is gewoon fijn!’

Vandaag is Marianne een beetje vermoeid, dus dan doen ze het iets rustiger aan. Laura haalt de post en ze bespreken de klusjes voor volgende week. Door Corona is het koppel iets beperkter in wat ze samen kunnen. Maar ze hopen binnenkort met de taxi wat te gaan winkelen. ’Tot snel, lieverd!’ roept Marianne als Laura vrolijk zwaaiend de woning verlaat.

Wil jij net als Laura ook een senior helpen? Via Stichting Senior&Student kun je vanaf nu ook een maatschappelijk diensttijd-traject doorlopen. Een hele mooie kans om iets voor een ander te betekenen én meer over jezelf te leren! Meld je hier aan