Samen aan de slag met social media

21 augustus 2017

Doenja en Leny op Ipad, Stichting SeniorenStudent

Senioren zitten meer op social media dan ooit tevoren. Ze Whatsappen, Facebooken en Twitteren steeds fanatieker, meldde het CBS begin van de zomer. Bij Stichting SeniorenStudent is het dan ook een veelgehoorde vraag: kan een student mij wat meer wegwijs maken online?

Voor een student is het omgaan met social media een tweede natuur. Soms gaat het zelfs zó natuurlijk, dat het lastig is om goed uit te leggen. Geen zorgen, we geven tips! Zo werken jullie samen aan meer behendigheid op social media:

1. Begin bij het begin

De dingen die voor een student misschien heel logisch zijn, moet je aan sommige senioren toch echt even uitleggen. Wat is het verschil tussen een like op Facebook en een retweet op Twitter? Op welk medium gebruik je hashtags? Studenten hebben die termen al zo vaak gebruikt dat het voor zich spreekt. Maar als je het voor het eerst hoort, is een uitleg op z’n plaats. Sla deze ‘kleine dingen’ niet over.

2. Kies een focus

Er bestaan zo veel soorten social media en allemaal werken ze net even anders. Ga ze samen langs: misschien is de senior al hartstikke behendig op Whatsapp, maar kan de student wel helpen met oude bekenden terugvinden via Facebook. Bepaal samen wat de senior wil bereiken, kies daar het juiste medium bij en ga daarmee aan de slag.

3. Herhaling, herhaling, herhaling

Blijf de vaardigheden herhalen: besteed er ieder bezoek wat tijd aan. Werk samen aan een persoonlijke handleiding en check regelmatig of die nog klopt. Besluit Facebook plots om de timeline nét iets anders in te delen? Werk het bij in de handleiding. Zo heeft de senior altijd een up-to-date naslagwerk bij de hand.

4. Maak gebruik van YouTube

Op YouTube vind je instructievideo’s over elk denkbaar onderwerp, dus ook over de social media die de senior onder de knie wil krijgen. Zoek samen naar een aantal kanalen met duidelijke instructievideo’s waar de senior op kan terugvallen. De student is tenslotte niet altijd in de buurt om te helpen.

Wilt u de hulp van een student inschakelen, voor vragen over social media en voor allerlei andere activiteiten? Of wil jij zelf studentvrijwilliger worden voor Stichting SeniorenStudent? Lees er hier alles over.