Skypen, kletsen en gezelligheid met Doenja (21) en Leny (84)

21 november 2016

Doenja en Leny Skypen met Stichting SeniorenStudent

Eén beeld spreekt meer dan duizend woorden, wordt vaak gezegd. De combinatie beeld en geluid moet dan helemaal oorverdovend goed werken. Het is in ieder geval veel leuker. Leny wil graag leren skypen. Haar match, studentvrijwilliger Doenja, helpt haar hierbij. Het kan daarom ook niet anders dan dat het gesprek voor deze korte reportage via Skype gevoerd wordt. Oefening baart kunst.

Skypen is “leuker bellen, dan alleen maar bellen,” aldus Leny. Het hebben van beeld maakt de gesprekken levendiger. Ze skypet vooral met haar 88-jarige zus. Het gaat meestal mis, maar de zus van Leny heeft dan ook geen Doenja.

Naast het skypen speelt dit vrouwelijk tech-duo graag kaart, patience om precies te zijn. En als ze niet kaarten, dan bespreken ze allerlei verschillende onderwerpen uitvoerig. “We praten gewoon; wat zich voordoet krijgt de aandacht, wat zich niet voordoet komt de volgende keer,” zegt Leny. Toch staat het eerstvolgende onderwerp al vast: de bajes. Leny spreekt uit eigen ervaring, want zij is na haar baan als handwerklerares zelf gevangenisbewaarder geweest. De twee praten ook veel over hun familie.

Leny heeft meerdere kleinkinderen. Ze vertelt dat haar familie het erg druk heeft. Haar kleinkinderen spreekt ze (nog) niet via Skype, maar dat zou misschien in de toekomst nog wel kunnen. Doenja is heel hecht met haar eigen familie. Ze wilde graag een hechte, familie-achtige band aangaan met iemand anders. Daarom heeft ze zich aangesloten bij Stichting SeniorenStudent. Het blijft niet alleen bij praten, Doenja en Leny gaan ook samen op pad.

Deze week gaan ze samen met een ander koppel van Stichting SeniorenStudent naar het Stedelijk Museum. Beiden kijken uit naar deze koppelactiviteit. Het enige wat lastig blijft is het vervoer, maar Doenja helpt Leny om een Connexxion busje te regelen.

Over het maken van afspraken is Leny heel makkelijk: “Je moet niet te bezitterig zijn.” Dan blijft het gezellig en vrijblijvend. Uiteindelijk gaat het om gezelligheid. Het is logisch als het soms niet lukt om af te spreken.

De Skype-afspraak met Doenja en Leny is bijna voorbij. Doenja laat het ophangen over aan Leny. De gezelligheid spatte van het scherm af.

Bas, Stichting SeniorenStudent