“Robert (85) is mijn nieuwe opa om de hoek”

8 maart 2018

20180228 Robert Bossaers en Stefanie van Enk (9)

Twee tot drie keer per maand gaan Stefanie (24) en Robert (85) samen op pad. Meestal brengen ze een bezoek aan een museum. Robert heeft er zelfs een museumjaarkaart voor aangeschaft! Ook helpt Stefanie Robert met kleine dingen, zoals het sorteren van de post en het aflezen van de meterstanden. Wij liepen een dagje met deze gezellige match mee!

Als we bij het huis van Robert aankomen, staat hij ons in de deuropening al op te wachten. Galant neemt hij de jassen aan en hangt ze voor ons op. Stefanie: “Ja, Robert is een echte gentleman, die zie je niet veel meer tegenwoordig.” Hij schenkt een kop koffie in met een lekkere koek erbij. “Jij lust die niet toch Stefanie,” grapt Robert. Stefanie: “Oh jawel hoor, grapjas!” “Nou, vooruit dan maar.”

Toen Stefanie aan haar master begon, schreef ze zich in als vrijwilligster. “Al binnen tien minuten had ik een match met Robert. Even later maakten we kennis, en ja het klikte!” Beide hebben ze veel interesse in geschiedenis en gaan ze graag naar musea. Hun eerste bezoek brachten ze aan het ‘40-’45-museum in Rotterdam waar ze met de trein heengingen. “Alleen ga ik niet meer met de trein, want ik zie de letters op die kaartjesautomaat niet goed,” vertelt Robert. “Wil je zometeen trouwens even de meterstanden aflezen? Die letters zijn ook veel te klein voor mij.”

Robert en Stefanie zijn ook samen naar het Grachtenhuis geweest, naar museum Amstelkring en binnenkort gaan ze naar de Hermitage. “De Amstelkring was wel erg indrukwekkend,” vertelt Stefanie en ze laat wat foto’s zien. Robert: “Had je die foto’s ook aan Sabine doorgestuurd?” Stefanie stuurt vaak foto’s van hun gezamenlijke uitjes door aan de dochter van Robert die in Zuid-Spanje woont. “Dat was onze religieuze dag: eerst naar de Amstelkring en toen nog naar het Begijnhof. Maar daarna hebben we wel een stevige pils gedronken,” vertelt Robert. “Dat was dan toch niet zo religieus,” lacht Stefanie. “Ja, ik kon de tram nog maar net inkomen, gelukkig dat jij me thuisbracht,” grapt Robert.

Robert: “Helaas zie en spreek ik Stefanie niet naast onze uitjes, ze heeft het veel te druk met die koffiehandel.” Stefanie legt uit dat ze in een koffiebarretje werkt en reageert: “Ah, ik bel je wel eens op om te vragen hoe het gaat. Ben je dat alweer vergeten?” Daarnaast heeft Stefanie regelmatig contact met Sabine, de dochter van Robert. Sabine heeft hem ingeschreven voor het project, want ze woont in Spanje en ziet haar vader maar weinig. Robert: “Mijn dochter is een echte regelnicht, maar ik ben blij dat ze me heeft ingeschreven. Ik ga wel een paar keer per jaar bij haar op bezoek, meestal voor een aantal maanden,” vertelt Robert. “En dan zegt hij dat ík een bezige bij ben,” lacht Stefanie.

Stefanie raadt andere studenten aan zich ook in te schrijven. “Het project is superleuk en het voelt niet als vrijwilligerswerk, eigenlijk meer als een vriendschappelijk bezoek of uitje. Mijn eigen opa woont ver weg, maar door het project heb ik nu een opa om de hoek!” Robert: “Ik zeg ook dikwijls tegen mensen dat ze mijn kleindochter is, dan staan ze raar te kijken. Ze is laatst ook op mijn 85-ste verjaardag geweest.” “Dat was erg leuk, ik bracht toen een kaarsenhouder van het Grachtenhuis voor hem mee. Hij brandt hem nu iedere dag,” vertelt Stefanie. Robert: “Dat vond ik heel lief en ik ben blij met onze klik. Stefanie is gewoon een lekkere meid, ik heb nog net geen vlinders in mijn buik.” “Een echte casanova is het wel hoor,” lacht Stefanie.

Wilt u ook deelnemen aan Jong+Oud=Goud? Klik hier voor meer informatie en aanmelden
Of ben jij student en ook op zoek naar een opa of oma om de hoek? Schrijf je hier in als studentvrijwilliger!