Eerste digitale groepsbijeenkomst om te leren coachen!

3 juli 2020

“De wens van deze studenten om iets bij te dragen, spatte er vanaf”

Bij Stichting Senior&Student kunnen studenten een traject voor Maatschappelijke Diensttijd (MDT) volgen. Dit houdt in dat een student zes maanden lang de coach wordt van een senior in de buurt. De student helpt de senior bij het vergroten van de zelfredzaamheid en het sociale netwerk. Dit alles in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen!

Van elkaar leren
Moet een jongere een oudere gaan coachen…is dat niet de omgekeerde wereld?
Stichting Senior&Student gelooft juist dat beide generaties elkaar kunnen helpen; jongeren brengen de ouderen energie om nieuwe dingen te leren. Andersom leren senioren de jongeren veel dankzij hun levenservaring en geschiedenis. MDT-trainer Henrik legt uit: “In plaats van dat een jongere een probleem van de senior gaat oplossen, herinner je ze aan het feit dat ze zelf nog veel kunnen. Zo maak je de senior onafhankelijker, in plaats van afhankelijker.”

2019_Reportage Max Magazine_Trudy & Marissa_St. Senior&Student_02uitsnede

Coachingstraject
Maar hoe komt de student dan achter de behoeften van de senior? Dit gaat niet vanzelf. Soms is een senior wat somber omdat hij denkt dat hij niet zoveel meer kan, of soms zit hij helemaal niet te wachten op hulp. Maar hoe ga je daarmee om? In samenwerking met coachingsbureau EyeOpenerWorks brengt Stichting Senior&Student de studenten de juiste coachingsvaardigheden bij om senioren hier zo goed mogelijk in te coachen. In dit coachingstraject werkt de jongere tegelijkertijd ook aan eigen persoonlijke ontwikkeling en groei.

Eerste digitale groepsbijeenkomst
Het MDT-traject start met een digitale groepsbijeenkomst. Hier ontvangen de studenten, oftewel coaches in spé, de cruciale training om succesvol van start te gaan. Vanwege corona vonden de eerste bijeenkomsten digitaal plaats via videobellen. Gelukkig werd dit allesbehalve saai! Deelnemende jongere Daniël: “Soms is videobellen wat “awkward”, maar er was veel afwisseling hier. We gingen naast de groepssessie ook 1-op-1 in gesprek, dat was erg leuk!” MDT-trainer Henrik is onder de indruk: “Heel erg leuk, om zulke gemotiveerde studenten te zien. Hun wens om iets bij te dragen, spatte er vanaf. Dit merkte ik bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de vragen. Hartverwarmend dat zoveel jonge mensen zich willen inzetten. Dat maakt mij weer enthousiast om hieraan bij te dragen!”

Bent of kent u een senior die wat extra hulp en gezelligheid kan gebruiken, er zijn weer nieuwe plekken beschikbaar voor senioren! Meer info en aanmelden