“Hugo is goud waard”

9 november 2016

Portret van studentvrijwilliger Hugo (25) en Simon (66) voor stichting SeniorenStudent

Het verhaal van Simon (66) en StudentVrijwilliger Hugo (25).

Simon verwachtte een vrouwelijke student, maar werd gematcht met Hugo. Bij hun eerste kennismaking maakte Simon meteen duidelijk dat hij niet op mannen viel. Hiermee was de toon gezet. Hugo kan de directheid van Simon waarderen. Beiden zijn rasechte Amsterdammers en gaan ook zo met elkaar om. Daarnaast zijn zij allebei fan van Ajax, zoals het hoort. Voor het gesprek begint helpt Hugo Simon van zijn rolstoel in een luie stoel en gaat zelf in de rolstoel zitten. Voor zowel Simon als Hugo zitten er voordelen aan de relatie die zij via stichting SeniorenStudent hebben opgebouwd.

StudentVrijwilligers zoals Hugo binnen het zorgsysteem

Simon: “Door de bezuinigingen is er geen zorg, er is niet genoeg personeel.” Hugo vervult geen zorgtaken, maar is zorgzaam. Hij doet boodschappen voor Simon wanneer dit nodig is. Hij helpt Simon met opstaan. Hij ruimt op. Vandaag heeft hij de televisie gerepareerd. Het is handig dat Hugo klusjes in huis kan doen waar de thuiszorg niet aan toekomt, maar misschien nog belangrijker is het sociale aspect.

Het sociaal isolement

De rolstoel waar Hugo inzit staat recht tegenover de stoel waar Simon inzit. Terwijl hij Hugo aankijkt zegt Simon: “Hij haalde me meteen uit het sociale isolement.” Meerdere malen tijdens het gesprek spreekt Simon over gezellig koffiedrinken. Hugo heeft bijvoorbeeld samen met Simon koffie gedronken bij de kinderboerderij en groentetuin waar Simon werkzaam was als vrijwilliger. Samen bezoeken ze ook regelmatig het activiteitencentrum in het complex waar Simon woont.

De combinatie studie en vrijwilligerswerk

Hugo komt al sinds februari bij Simon langs. Dit is goed te doen aangezien Hugo één dag in de week vrij heeft van zijn studie klinische neuropsychologie. Zijn doel is om mensen te helpen. Zo kwam hij ook bij Stichting SeniorenStudent terecht. Volgens Hugo is het een makkelijke manier, zonder te veel druk, om iemand die hulp nodig heeft bij te staan. Hugo’s oma woont vlakbij Simon, dus vaak gaat hij wanneer hij Simon opzoekt ook langs bij zijn oma. Simon vertelt dat hij het heel fijn vind dat Hugo goed aangeeft wanneer hij niet kan. “Zijn studie is veel belangrijker,” vindt Simon.

De toekomst

Aan het begin van de match hadden Simon en Hugo het erover om samen naar een wedstrijd van Ajax te gaan. Nu moeten ze even aankijken wanneer dat zou kunnen. Simon is onlangs gevallen met zijn scootmobiel en is nog aan het revalideren. Het lijkt Simon ook erg leuk om naar de film te gaan bij het Eye museum. Een bezoek aan het Scheepvaartmuseum ziet hij ook zitten. Amsterdam heeft veel te bieden.
Ondertussen wordt er gesproken over het avondeten. Simon geeft Hugo tien euro om naar de Jumbo te fietsen en twee magnetronmaaltijden te halen. Stamppot met een Unox rookworst. Simon vertelt dat de match niet is wat hij had verwacht, maar wel boven alle verwachting uitsteekt. Als hij Hugo een cijfer zou moeten geven dan zou het een tien zijn. Ten slotte zegt hij: “Ik beschouw Hugo bijna als een zoon.”

Meer weten?

StudentVrijwilligers vangen de taken op waar de reguliere zorg op dit moment niet aan toekomt, helpen met het onderhouden van sociaal contact en halen voldoening uit het helpen van anderen tijdens hun studie. Lees hier over het project Jong+Oud=Goud waar Simon en Hugo onderdeel van zijn.

StudentVrijwilliger Hugo van stichting SeniorenStudent maakt de TV van Simon

Hugo zorgt ervoor dat Simon weer TV kan kijken