Tilly (88) krijgt hulp van Anne-Claire (27)

12 juli 2017

Tilly&Anne-Claire_StichtingSeniorenStudent_04_klein

‘Ik vond het meteen leuk met Anne-Claire’

Dit jaar realiseert Stichting SeniorenStudent voor het project Jong+Oud=Goud 500 nieuwe matches, ook in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam. Senior Tilly (88) werd aan studentvrijwilliger Anne-Claire (27) gekoppeld.

Tilly heeft veertig jaar op de Nieuwmarkt gewoond, nu woont ze er net achter. Ze vertelt met liefde over de stad. Ondertussen laat ze Anne-Claire een foto zien van het Amrath Hotel. “Moet u die niet inlijsten en ophangen?” vraagt Anne-Claire. “Ja, eigenlijk wel.” En door naar het volgende onderwerp: “Ik lees het wijktijdschrift OpNieuw altijd van a tot z, het hele boekje uit.” De gesprekken van Tilly en Anne-Claire gaan altijd gezellig van de hak op de tak.

De Nieuwmarkt is erg veranderd, vertelt Tilly. “Toen ik er net woonde waren er drie café’s, nu zijn het er tientallen.” Het duurde twee jaar om te wennen aan het nieuwe huis, maar nu wil ze er niet meer weg. Het is lekker rustig en het uitzicht is prachtig. “Je kunt heerlijk bootjes kijken,” voegt Anne-Claire toe. Dat doen ze dan ook graag samen: naar buiten kijken en kletsen.

De eerste ontmoeting was ‘best hilarisch’. Anne-Claire en Tilly stapten de deur uit om boodschappen te doen, maar Anne-Claire was veel te snel. Uiteindelijk hebben ze er twee uur over gedaan. Tegenwoordig krijgt Anne-Claire een boodschappenlijstje van Tilly. “Als ze terugkomt met de boodschappen, dan vraag ik of ze de dop van de fles vast los kan draaien, dat lukt me niet meer. Het koppie wil nog wel, maar de botjes niet meer.” Anne-Claire helpt ook met praktische dingen, zoals het instellen van de voicemail en de televisie.

Tilly vond Anne-Claire meteen een leuke meid: “Leuke griet. Ze was meteen vrolijk. Ik vond het meteen leuk.” Ze zou het zeker aanraden om deel te nemen: “Ja, gewoon doen. Anne-Claire heeft me een hoop ellende bespaard.”

Dit artikel verscheen ook in OpNieuw, het blad voor de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt. Ben jij zelf student of senior en wil je ook gematcht worden? Dat kan in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht! Klik hier voor meer informatie en aanmelden.