Toni (90) en Quinty (19) reizen samen door de tijd

24 augustus 2018

student en senior wijzen naar mineralen in vitrinekast

Quinty (19) en Toni (90) uit Rotterdam zijn al een half jaar een match via Stichting SeniorenStudent. Als we vragen hoe het contact is tussen de twee zegt Toni: ‘’We hebben nog geen ruzie gehad ofzo.’’ Nou, dat is even mooi meegenomen! Maar dat blijkt nogal een understatement.

‘’Toni zit altijd vol verhalen,’’ zegt Quinty, ‘’laatst waren we samen in het Mauritshuis en Toni wist van elk schilderij de schilder en het verhaal dat erachter schuilging.’’ Moeiteloos weet hij feitjes, gedichten of passages uit boeken op te noemen. Toni mag dan 90 zijn, maar je zou het hem niet geven. Hij is nog goed ter been, rijdt auto en heeft altijd zijn praatje klaar. Wat is zijn geheim? Volgens Toni is het een combinatie van zijn genen, goed slapen en een beetje maat houden. Knoop dat dus maar even goed in je oren. Sinds kort is hij ook weer verliefd! ‘’Ik was niet op jacht hoor!’’ zegt hij, ‘’maar het is wel heel erg gezellig.’’ Quinty heeft haar ook al ontmoet laatst tijdens een kopje koffie.

Quinty is 19, maar ze heeft al heel veel van de wereld gezien. Ze is geboren in Brussel, groeide op in Californië en woonde ook een tijd in Dubai voor ze op haar 16e begon met studeren in Rotterdam. Het televisieprogramma van Geer en Goor (ja, écht) inspireerde haar om vrijwilligerswerk met senioren te gaan doen. Na wat internetspeurwerk kwam ze bij Stichting SeniorenStudent uit. De gedeelde interesse voor geschiedenis heeft Toni en Quinty bij elkaar gebracht. De Hermitage, het Rijksmuseum en het Dordrechts Museum staan nog op de planning.

Tijdens een uitstapje naar dierentuin Blijdorp zette Quinty haar stappenteller aan. De twee hadden meer dan 11.000 stappen gezet, dat is bijna 10 kilometer! Het was een warme dag en Toni had zijn rollator mee: ‘’Die zat me uiteindelijk meer in de weg, dan dat die me hielp!’’ Ondanks zijn COPD heeft hij het goed volgehouden. ‘’Zolang ik niet teveel loop en praat tegelijk gaat het best,’’ zegt hij. ‘’Maar dat is wel moeilijk voor jou, hè?’’ lacht Quinty.

Wilt u ook deelnemen aan Jong+Oud=Goud? Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Of ben jij student en wil je ook een leuke match met een senior? Schrijf je hier in als studentvrijwilliger!