Utrechtse maatjes Joris (24) & Ad (73)

28 september 2020

Joris Oei & Ad

“Dankzij de aansporing van Joris ga ik weer naar de sportschool”

Joris geniet erg van het studentenleven met zijn vereniging, hij is een fanatiek watersporter én hockeyer. Toch zitten wekelijkse bezoekjes aan Ad nu ook in zijn volle studentenleven. Joris: “De belangrijkste reden om bij Ad langs te gaan, is omdat je er echt iemand mee helpt. Ook is het flexibel in je week te plakken.”

Eenzaamheid niet onderschatten
Vanwege corona en de kortademigheid van Ad begon het contact met bellen. Maar na overeenstemming werd in levenden lijve afgesproken. Zo konden de grote hobby’s van Ad weer worden uitgevoerd: bordspelletjes spelen en activiteiten buiten de deur doen. Joris: “Ik heb gevraagd wat Ad zelf graag wil en Ad wil niet alleen thuis zitten. Dus in overleg met elkaar kom ik nu langs en houden we ons aan de voorgeschreven maatregelen.” Ad: “Kennissen komen uit angst voor het virus ook al niet meer langs en vanwege mijn gezondheid kan ik alleen met de taxi naar de binnenstad.” Joris: “Veel mensen onderschatten denk ik dat wanneer je ouder wordt, je soms geen kant meer op kunt.”


Studenten krijgen voor hun inzet een een vrijwilligersvergoeding. Joris: “Van de vrijwilligersvergoeding gaan we iets leuks doen. Af en toe neem ik een bierie mee of we gaan met de auto naar het terras. Zo zijn ze naar het terras bij waterrecreatieplek Down Under geweest. Ad: “Daar kon je mooi rustig zitten en het is altijd leuk om gezelschap te hebben.” Joris neemt Ad graag mee naar plekken die hij zelf leuk vindt en tegelijkertijd ook voor Ad makkelijk bereikbaar zijn en in een rustige omgeving.

Ad & Joris
Raket Ad
Belangrijkste doel voor Ad is om meer te bewegen. Dankzij de aansporing van Joris komt hij zelfs weer in de sportschool. Joris: “Ad praat te negatief over zichzelf, hij zit zichzelf veel te veel te kleineren.” Ad: “Weet je wat ik van Joris niet meer mag zeggen? Dat ik te dik ben. Ik ben volslank en ik ga naar de sportschool, dus ik werk eraan.” Joris: “En nu noem ik hem Raket Ad. Maar met een biertje Riet Ad.”.

Het duo heeft nog een heleboel plannen. Joris: “Ad heeft enorm veel DVD’s, dus ik wil zijn DVD-speler weer opzoeken en aansluiten, zodat hij deze ook weer kan gebruiken. Eerder heb ik hem geholpen met de laptop en nu kan hij YouTube-filmpjes kijken.” En in februari gaan ze met slingers en een gin tonic met een citroentje en een blokje ijs Ad’s verjaardag vieren!