Verdiepingsbijeenkomst: Hoe is het om oud te zijn?

18 april 2016

‘Alles wordt minder, behalve de rimpels.’

Op dinsdagavond 12 april verzamelen de vrijwilligers van het project Jong+Oud=Goud zich bij de Zuiderkerk voor de tweede verdiepingsbijeenkomst. Tijdens de avond staat het thema ‘Hoe is het om oud te zijn’ centraal. Desirée Nelissen van Stichting SeniorenStudent vertelt de studenten wat ze vanavond te wachten staat. ‘Na deze avond zullen jullie weten hoe het voelt om oud te zijn’.

Ouderdomspak 
Franka Bakker van Knowlage heeft een ouderdomspak mee zodat de studenten kunnen ervaren hoe het is om met ouderdomskwalen te leven. Franka nodigt een van de vrijwilligers uit om een pak aan te trekken. De student krijgt verschillende braces met gewichten om: overschoenen die de verminderde balans simuleren, enkelgewichten voor verminderde spierkracht, een kniebrace – ‘Oh, nu wordt het al een stuk moeilijker’ – een gewichtsvest van 9,5 kilo, een brace om de ellebogen, handschoentjes waardoor de polsen minder goed kunnen bewegen en een nekbrace. Ook krijgt de student een speciale bril op die het gezichtsveld verkleind en een koptelefoon op die een gehoorbeperking simuleert. 

Eenzijdige verlamming
De tweede student krijgt een pak aan waarmee een eenzijdige verlamming wordt gesimuleerd. De student krijgt aan de rechterkant meerdere braces met gewichten om waardoor ze minder controle heeft over de bewegingen die ze aan die kant maakt. Ook krijgt ze een ooglapje om haar rechteroog en een oordopje aan dezelfde kant. ‘Kijk maar of je weer kunt gaan zitten’, zegt Franka. De student hobbelt moeizaam naar haar plek en wordt door een andere student in haar stoel geholpen. Twee andere studenten krijgen een rugpijnsimulator om en een speciale bril op die oogaandoeningen simuleren.

Vervolgens moeten de studenten een paar handelingen uitvoeren, zoals de trap oplopen en met een dienblad lopen. Handelingen die normaal geen moeite kosten blijken met het ouderdomspak aan ineens een stuk lastiger. Na de oefeningen vraagt Franka de studenten hoe ze het pak ervaren hebben. De student met het volledige simulatiepak geeft aan dat ze het vooral vermoeiend vindt dat ze zo weinig hoort. ‘Verder valt het me wel mee, het is net alsof ik in de sportschool sta.’ Even later voegt ze toe: ‘Maar als je je bedenkt dat je dit de hele dag om hebt dan is het wel vermoeiend.’ Franka vertelt dat de meeste mensen die het ouderdomspak aan hebben gehad aangeven dat ze de zicht- en gehoorberperking het meest vervelend vinden. ‘Je mist dingen en gaat meer in je eigen wereldje leven.’ 

Oefenen met de rollator en scootmobiel
Nadat Franka een bedankje in ontvangst heeft genomen vertelt Desirée de studenten dat ze een parcours gaan lopen met verschillende hulpmiddelen voor ouderen. ‘Op deze manier ervaren jullie hoe het bijvoorbeeld is om met een rollator te lopen’. De studenten beginnen met een looprek waarmee ze over verschillende obstakels moeten stappen. Vervolgens gaan ze over op de rollator, waarmee ze over een aantal deurmatjes gaan. Daarna moeten ze met een rolstoel om een aantal pionnen heen rollen. En tot slot stappen ze in de scootmobiel waarmee ze een stukje rijden en netjes in een parkeervak moeten eindigen. Tijdens het wachten wordt er volop gepraat over het project en de senioren aan wie ze gekoppeld zijn en worden er veel tips uitgewisseld. 

Verdiepingsbijeenkomst 2_Jong+Oud=Goud 2.0_Stichting SeniorenStudent_29

 

Verdiepingsbijeenkomst 2_Jong+Oud=Goud 2.0_Stichting SeniorenStudent_32

Wandelend geschiedenisboek
Na de pauze geeft Mieke Bil, verpleegkundig specialist klinische geriatrie in het Slotervaartziekenhuis, een presentatie. Ze toont foto’s van beroemde mensen: Richard Gere, Michael Douglas, Brigitte Bardot en laat zien hoe ze er vroeger en nu uitzien. ‘Het uiterlijk verandert als mensen ouder worden. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant verandert. Ik zie oudere mensen als een wandelend geschiedenisboek: ze hebben het huwelijk van Beatrix en de moord op Kennedy meegemaakt.’ 

Verdiepingsbijeenkomst 2_Jong+Oud=Goud 2.0_Stichting SeniorenStudent_40

Vergrijzing
Mieke legt uit waardoor de vergrijzing is ontstaan en waarom het een steeds groter probleem wordt. Vervolgens vertelt ze met welke ouderdomskwalen oudere mensen te maken krijgen. Het ziet er niet rooskleurig uit. Zoals Mieke het verwoordt: ‘Alles wordt minder, behalve de rimpels.’ Op verschillende ‘assen’ gaan ouderen achteruit: het lichaam, de geest, de functionaliteit en het onderhouden van sociale contacten. Mieke vertelt dat veel ouderen stemmingsproblemen hebben. Dit komt onder andere doordat ze veel verlies leiden, gezondheidsproblemen hebben en een verminderde veerkracht hebben. ‘Gerichte aandacht, dus wat jullie met dit project doen, kan veel helpen. Probeer de gevoelens van je senior te erkennen en geef er vervolgens een positieve draai aan. Als je je echt zorgen maakt bespreek dit dan met je senior, of anders met zijn of haar familie of huisarts.’

Tot slot geeft Mieke de studenten nog een aantal tips over hoe ze gezond oud kunnen worden: ‘Eet gezond en drink veel, maar niet teveel bier natuurlijk, onderhoud sociale contacten en blijf geestelijk en lichamelijk actief’. 

Wil jij ook aan een senior gekoppeld worden? We zoeken nog een paar studenten. Meld je hier aan!