1 december 2017
Anne van Oudheusden, medeoprichter van Stichting SeniorenStudent, opende de verdiepingsbijeenkomst. Zij vertelde over het ontstaan van Stichting SeniorenStudent en het project Jong+Oud=Goud. Ook benadrukte Anne hoe trots de studenten op zichzelf mogen zijn voor hun vrijwillige deelname aan het project: “Ik vind het mooi om te zien hoe jullie bereid zijn je in te zetten voor een oudere generatie. Dat is enorm waardevol!” Projectcoördinator Judith Stevens besprak de voortgang van Jong+Oud=Goud en nam extra de tijd om initiatieven te bespreken die zich net als Stichting SeniorenStudent óók inzetten voor senioren. Ze noemde bijvoorbeeld Eet mee!, een Utrechts initiatief dat matches maakt tussen tussen eetadressen en gasten van jong tot oud, maar ook GoldenSports, een Amsterdamse sportvereniging voor senioren. Tussendoor gaf Judith tips aan de studenten over hoe ze hun senioren kunnen stimuleren activiteiten te bijven ondernemen, ook na afloop van het projectjaar.
Na de pauze gaf Mieke Bil, verpleegkundig specialist klinische geriatrie, een presentatie. Ze opende met foto’s van beroemde ouderen: “Je uiterlijk verandert als je ouder wordt, tenzij je de natuur een handje helpt. Ik zie oudere mensen als een wandelend geschiedenisboek. Ze hebben van alles meegemaakt: van het huwelijk van Beatrix tot de eerste maanlanding.” Mieke legde uit waardoor de vergrijzing is ontstaan en waarom het een steeds groter probleem wordt. Vervolgens vertelde zij met welke ouderdomskwalen oudere mensen te maken krijgen: “Alles wordt minder, behalve de rimpels.” Op verschillende ‘assen’ gaan ouderen achteruit: het lichaam, de geest, de functionaliteit en het onderhouden van sociale contacten. Natuurlijk kregen de studenten uitgebreid de kans om vragen te stellen. Zo vroeg Eline (19) tips om haar senior Piet (78) zo goed mogelijk te kunnen helpen met zijn ziekte van Parkinson. Ook vertelde Mieke op verzoek van de studenten wat meer over het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie.
Na de presentatie van Mieke kreeg iedere student twee kaartjes met daarop vragen over het project. Hoe was de ontmoeting met hun senior, wat is de leukste ervaring tot nu toe en waar lopen ze tegenaan? Op basis van de verschillende vragen kon iedereen zijn ervaringen en moeilijkheden met de groep delen. Dat leverde mooie verhalen op, zoals dat van Matthew (22) die pas twee jaar in Nederland woont en met liefde elke week een half uur fietst naar de andere kant van Utrecht, waar zijn senior Bert (84) woont. Debby (22) vertelde hoe zij er tijdens de ontmoeting met Truus (75) achter kwam hoeveel ze allebei van mode houden. En Eline (19) vertelde over haar meest dierbare moment tot nu toe: dansen met Piet (78) op een muziekavond in het verzorgingstehuis. Met deze waardevolle ervaringen en enthousiaste verhalen kwam een einde aan de geslaagde eerste verdiepingsbijeenkomst.