Week tegen Eenzaamheid: blijf met elkaar in contact

2 oktober 2020

“Ik blijf er voor haar zijn, maar op een andere manier.”

De eerste week van oktober staat in teken van De Week tegen Eenzaamheid. Ook juist in deze week zijn nieuwe strengere maatregelen vanwege corona aangekondigd. Toch zegt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge het volgende: “Juist in coronatijd is het belangrijk om naar elkaar om te blijven kijken. Zeker als het gaat om de ouderen in onze samenleving. Blijf met elkaar in contact, maar natuurlijk wel op anderhalve meter.”

Verbinding tussen generaties
Wij als Stichting Senior&Student vinden het nog steeds heel belangrijk om de verbinding tussen de verschillende generaties te versterken en eenzaamheid te bestrijden. Zo geven ook twee van onze studenten aan:

Femke (20) over haar match met Jansje (73):  “Ik vind het belangrijk dat juist in deze tijd niemand uit onze maatschappij wordt vergeten. Ik hoop dat iedereen, ongeacht leeftijd, beperkingen of omstandigheden, weet dat ze er niet alleen voor hoeven te staan!”

Daniel (21) en Paula (76) hebben voorlopig alleen nog maar online contact, vanwege corona. “Wij mijden fysiek contact, vanwege het slechte immuunsysteem van Paula. Paula weet wel dat als er iets is, dat ze mij altijd kan bellen, appen of sms’en. Ik woon in de buurt en mocht ze bijvoorbeeld onverwachts geen paracetamol meer hebben loop ik graag eventjes langs de drogist. Ik blijf er dus voor haar zijn, maar op een andere manier. Ze weet dat ze altijd iemand in de buurt heeft als contact.”

Henriette (69) & Coronaheld Georgie (24) 

Voordeur-bezoekjes
Je kunt ook op afstand nog veel voor je senior betekenen! Een paar tips!
– Maak een wandeling met elkaar. Toen de coronacrisis net uitbrak deed Coronaheld Georgie (24) dit samen met Henriette (69). Lees hier terug hoe dat ging.
– Voordeur-bezoekjes. Neem twee goede klapstoeltjes, een dekentje en wat lekkers mee en verplaats je bezoekje naar de voordeur! Zo heeft de senior toch wat gezelschap en aanspraak!
– Een maaltijd koken of iets lekkers bakken en langsbrengen: appeltaart anyone?
– Een brief schrijven, hoe leuk is het om weer post te ontvangen?
– Regelmatig bellen en appen
– Online spelletjes spelen, hier wat leuke tips van Seniorweb!
– Vraag je senior of je praktische hulp kunt bieden, zoals boodschappen doen of naar de apotheek gaan
– Breng iets leuks langs bij je senior, zoals een bosje bloemen, tijdschrift of puzzelboekje!
– Verras je senior! Herinner je de film Love Actually? Maak je eigen versie

Heb jij zelf goede ideeën en wil je andere studenten inspireren? 
Wij delen graag jouw verhaal via een mooie reportage! Heb je leuke foto’s? Dan ontvangen we die ook graag, zodat je andere koppels ook kunt helpen en inspireren.
info@stichtingseniorenstudent.nl