De Eetclub van Jong en Oud

Stichting SeniorenStudent organiseerde in 2016 en 2017 in samenwerking met de Amsterdamse zorginstelling Cordaan het project De Eetclub van Jong en Oud. Maandelijks kwamen 15 senioren en 2 studenten op zondag samen om een heerlijke maaltijd klaar te maken en gezellig samen te eten. Vaak was er ook een optreden. Kort gezegd: de Eetclub was puur genieten van heerlijk eten, gezelschap en amusement.

Samen maakten de senioren en studenten de Eetclub tot een succes. Dit betekent dat de krachten van elk persoon werden gewaardeerd en ingezet om de maaltijd zo gezellig en lekker mogelijk te maken. Senioren hielpen bijvoorbeeld met: het bedenken van recepten, het doen van boodschappen, het bereiden van de maaltijd of het promoten van de voorstellingen onder buurtbewoners.

Elke maand schoof er een bijzondere gast aan die als toetje een optreden verzorgde. Na de maaltijd waren andere buurtbewoners en belangstellenden welkom om mee te genieten van deze optredens. Door deel te nemen aan De Eetclub van Jong en Oud ontmoetten senioren studenten, andere senioren en buurtbewoners.

 

Contact Jong en Oud

Niets verbindt mensen meer dan samen eten. Door de Eetclub kwamen jong en oud(er) in contact met elkaar. Studenten zijn leergierig en nieuwsgierig; hoe maak je bijvoorbeeld een echte grootmoeders appeltaart? Senioren leerden op hun beurt van de studenten hoe je op de computer een menukaart maakt of hoe je gemakkelijk en snel een heerlijke chili con carne op tafel krijgt.

Verbinding met de wijk

Doordat buurtbewoners en andere geïnteresseerden welkom waren bij de optredens na de maaltijd, ontstond er een nieuwe sociale ontmoetingsplek in de wijk. Het was een laagdrempelige manier om bijvoorbeeld de buren te leren kennen. Wie weet welke mooie contacten hier weer uit voortgekomen zijn?

 

Eerste bijeenkomst Eetclub van Jong en Oud

Op zondag 28 februari 2016 vond de allereerste bijeenkomst plaats van de Eetclub van Jong en Oud. Bij Cordaan-locatie d’Oude Raai ontmoetten de deelnemers van de eerste editie elkaar. Natuurlijk werd er gekookt en gegeten!

Lees het verslag

Met ons idee De Eetclub van Jong en Oud hebben wij de Stimuleringsprijs 2015 van Cordaan gewonnen. Met het prijzengeld hebben we het eerste projectjaar kunnen uitvoeren.

Stichting SeniorenStudent is opgericht door Careibu, die een grote eigen bijdrage levert (o.a. beschikbaar stellen kantoor, investering vrijwillige uren en vaste lasten als telefoon, internet, gwl, etc.)